Šok bombe i molotovljevi kokteli: Protest zbog imena u Skoplju

Ispred Sobranja u Skoplju sinoć je održan protest udruženja protiv dogovora o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.

Kako je prenio portal Plusinfo, tokom protesta ka policiji je poletio Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba.

Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorjele su navijačke baklje, skandiralo se "Makedonija, Makedonija" i uzvikivane su uvrjedljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva.  

Predsjedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savjet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA.

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi. Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspio da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Sjeverna Makedonija.

Izvor:AntenaM