Tači: Vrijeme ratova između Kosova i Srbije je prošlo

Predsjednik Kosova Hašim Tači kazao je da zapadni saveznici Kosova nijesu mogli do danas da ubijede Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i ne mogu da garantuju da će to moći da urade ni u bliskoj budućnosti.

Tači, u autorskom tekstu objavljenom na njegovom veb-sajtu, kaže da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na euroatlantskom putu Kosova.

"Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubijediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Njemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubijediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne", naveo je Tači, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obje strane naprave kompromis.

Iako je Kosovo napravilo sve bolne kompromise na tom planu, "realnost je tvrdoglavija od naših argumenata", naveo je Tači i dodao da Priština, da bi postala član EU i NATO, treba da radi na tome da u što kraćem vremenskom periodu okonča razgovore sa Beogradom, potpisujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

Dodaje i da oni koji sumnjaju u sporazum između Prištine i Beograda olako šire strah o lažnoj destabilizaciji regiona i produbljenju etničkih podjela na Balkanu.

"Vrijeme ratova i konflikata između Kosova i Srbije, prema mom ubjeđenju, je prošlo. Ali, završetak ove epohe se može konstatovati samo kada postignemo konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije", zaključio je Tači.

AntenaM