Zaev ponovio: Nema dokaza o ruskom uticaju

Makedonski premijer Zoran Zaev ponovio je danas da nema dokaze da Rusija ima uticaj na predstojeći referendum, iako ta zemlja nije srećna proširenjem NATO na Makedoniju.

"Činjenice govore da nemamo dokaze i argumente da Rusija ima neki uticaj na referendum. Tačno je da Rusija nije srećna proširennjem NATO na Makedoniju i to javno komentarišu, ali nema ništa protiv proširenja EU na cijeli Zapadni Balkan", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU Johanesom Hanom.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uslov za članstvo u EU i NATO.Z

aev je ponovio da za građane Makedonije ne postoji druga alternativa osim NATO i EU, dodajući da Makedonija želi da gradi prijateljstvo sa svim zemljama, uključujući i Rusku Federaciju.

On je izrazio nadu da će svi prijatelji Makedonije omogućiti da 30. spetembra građani slobodno glasaju i da iskoriste svoje demokratsko pravo, bez toga da dozvole bilo kakav uticaj spolja.

"Ovo je istorijska odluka koju sami moramo da donesemo. Naši prijatelji su tu da nas ohrabre, da nas motivišu, da nam garajtuju budućnost i saradnju, ali je to naša odluka", rekao je Zaev.

Izvor:beta