Haradinaj najavio podršku LGBT populaciji

U Prištini je danas održana Parada ponosa, u sklopu Nedjelje ponosa kojoj je cilj osnaživanje LGBT osoba, kao i podizanje svijesti u društvu o različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima. Manifestaciju je podržao i premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je ocijenio da je seksualno opredjeljenje individualno pravo koje svako društvo treba da poštuje.

"Velika je sreća da kao mlada država imamo Ustav koji obezbjeđuje individualna prava za sve. LGBT populacija i Nedjelja ponosa će imati institucionalnu podršku, kako bi bili slobodni i sigurni da predstave svoju orijentaciju", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Parada pod motom "U ime slobode" druga je po redu koja se održava u Prištini. Nakon prve parade, LGBT osobe su se suočile sa diskriminacijom, pa je ove godine njihov zahtjev sloboda i bezbjednost za tu zajednicu.

Paradi su prisustvovali ambasadori akreditovani na Kosovu, šefica kancelarije EU Natalija Apostolova, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti dok je iz Vlade Kosova došla samo ministarka za evropske integracije Durata Hodža.

Prištinski mediji prenose da je istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta pokazalo da se samo tri odsto ispitanika izjasnilo da bi prihvatilo činjenicu da im je dijete LGBT, dok se 97 odsto izjasnilo da ne bi dopustili da u kući žive sa članom te zajednice.

Izvor:beta