Stanišiću pet godina zatvora za genocid u Srebrenici

Ostoja Stanišić, komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, osuđen je na pet godina zatvora zbog zločina genocida, dok je njegov zamjenik Marko Milošević u ranijem postupku oslobođen optužbi.

Osuđenom Stanišiću je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 21. juna 2012. do 12. decembra 2013. prenosi Anadolija.Stanišiću i Miloševiću sudilo se za ubistvo oko 800 Srebreničana u julu 1995. na brani kod zvorničkog sela Petkovci.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, a Milošević njegov zamjenik.U optužnici se, između ostalog, navodi da su Stanišić i Milošević u julu 1995. na području sela Petkovci i Đulići, općina Zvornik, svjesno pružili pomoć pripadnicima VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u provođenju plana da se trajno i prisilno ukloni ukupno bošnjačko civilno stanovništvo iz zaštićene UN zone Srebrenica.

Tada je do 40.000 bošnjačkih civila preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno po prijekom postupku.

 

Izvor: Al Jazeera