Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora

Vijeće Specijalnog suda proglasilo je Darka Šarića krivim, u ponovljenom postupku, za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i osudilo ga na 15 godina zatvora. Prvobitnu odluku kojom je kažnjen na 20 godina zatvora Apelacioni sud je ukinuo.

Pored njega, kao organizatori grupe, osuđeni su i Goran Soković takođe na 15 godina zatvora, a Željko Vujanović na 14 godina zatvora.

Trojica optuženih koji su dobili status svjedoka saradnika osuđeni su na kazne od 5 do 10 mjeseci zatvora, a preostalih 18 optuženih na kazne od 10 do 13 godina zatvora.

U nedavno iznijetoj završnoj riječi, Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 miliona eura prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je, kako je navelo, brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komuniciju, kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge.

Status svjedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, sa devetoro okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivice, a troje optuženih je oslobođeno optužbe.

Odbrana Šarića tražila je oslobađajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza da je organizovao neku kriminalu grupu za šverc droge.

On je, osporavajući svjedoke saradnike, za najvažnijeg od njih rekao da je bogato nagrađen da ga „lažno optuži“. U podizanje optužnice, branio se Šarić, umoješala se tadašnja vlast.

 

Izvor: rtcg