Za 6 mjeseci više od 2.000 žalbi pacijenata

U prvih šest mjeseci ove godine 2.073 pacijenta su se žalila na postupanje ljekara i medicinskih radnika, dužinu čekanja i odnos drugog osoblja u zdravstvenim ustanovama, što je uvećanje u odnosu na prethodne dvije godine, konstatovano je u Strategiji za razvoj zdravstevene zaštite Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora ističu da je važno napomenuti da je ustanovljena i funkcionalna institucija prigovora građana, kako Ministarstvu zdravlja, tako i ombudsmanu u svakoj zdravstvenoj ustanovi, piše Dan.

"Na rad osoblja u Kliničkom centru žalilo se 1.275 pacijenata, dok je ministarstvu prigovore uputilo 60 osoba. Najviše pritužbi građani su imali na Klinički centar, podgorički Dom zdravlja i barsku Opštu bolnicu, dok na adrese domova zdravlja Mojkovac, Cetinje, Ulcinj, Bar i Rožaje, Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik i Zavoda za transfuziju krvi ove godine nije stigao nijedan prigovor. Broj prigovora iz godine u godinu raste, što je indikator bolje obaviještenosti o pravima pacijenata, a ne, kako se često pogrešno tumači, pogoršanja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga", piše u strategiji.

Izvor:RTCG