SDP traži veće penzije i bolje uslove za nove penzionere

Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je u skupštinsku proceduru Zakon o izmjenama i dopunama zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, budući da Vlada odgađa usvajanje tog zakona iako je on usaglašen prije godinu.

Očekuju da zakon bude usvojen prije Zakona u budžetu jer predviđa povećanje penzija, potom minimalne penzije i povoljnije uslove za nove penzionere. Iako su socijalni partneri prije godinu usaglasili Zakon o penzijsko i invalidskom, iz SDP-a kažu da Vlada taj zakon i dalje drži u ladici i ne reguje na apel Sindikata da ga predloži Skupstini na usvajanje.

Stoga je SDP odlučio da Zakon uputi u skupštinsku proceduru. "Nedopustivo je da usaglašeni zakon Vlada drži u ladicama. Nama je sve jedno da li o radi ministar Purišić ili potpredsjednik Simović, mi ćemo u četvrtak na rvoj sjednici uputiti usaglašeni tekst zakona", kazao je Raško Konjević. U SDP-u kažu da su penzije u Crnoj Gori u protekle tri godine manje 4%, te da je minimalna penzija najmanja u regionu.

Smatraju da je Zakon o PIO potrebno usvojiti prije Zakona o budžetu za narednu godinu. "Tako da smatramo da ima više razloga da parlament razmatra taj zakon kako bi se usvojio prije usvajanja Zakona o budžetu. Jedan dio se odnosi na uvećanje penzija povećanje minimalne penzije", kazao je Konjević.

Izvor:RTCG