Usvojen Prijedlog zakona o radu

Skupština Crne Gore  sa 41 glasom za, usvojila je sinoć Predlog zakona o radu. Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, rekao je ranije da bi Predlog zakona o radu trebalo da na kvalitetniji način uredi odnose na tržištu rada dok su iz opozicije upozorili na mogućnost zloupotreba po pitanju jednostavnijih procedura za davanje otkaza zaposlenima.

"Vlada je predložila kvalitetan tekst zakona, koji je sproveden u najširem obimu konsultacija sa socijalnim partnerima.

Usklađen je sa EU zakonodavstvom i ima 40-ak normi više nego važeći zakon", rekao je Purišić u Skupštini.

On je saopštio da su osnovni ciljevi zakona jačanje instrumenata institucija koje se bave zaštitom prava zaposlenih, povećanje fleksibilnosti na tržištu rada, efikasnije suzbijanje sive ekonomije, dodatna humanizacija procesa rada i liječenje tranzicionih ožiljaka."Kad je riječ o novinama u zakonu – radni odnos se zasniva na neodređeno vrijeme.

Do sada je bila norma po pravilu na neodređeno vrijeme, a sada želimo da ukažemo šta je nova intencija ovog zakona, a to je zapošljavanje na stabilnim osnovama, što je norma koja podržava dostojanstveni rad", ocijenio je Purišić.

On je kazao da će se radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave.

Jedna od značajnih novina je da sada rad na određeno vrijeme može biti 36 mjeseci, a da je u važećem bio 24 mjeseca.

"Normirani su novi oblici rada, kao što su rad na daljinu, od kuće, kao i u domaćinstvu. Dodatno je omogućeno poslodavcu da u hitnim slučajevima rasporedi zaposlenog bez njegove saglasnosti do mjesec", rekao je Purišić.

 

Izvor:RTCG