Sud ispituje ustavnost neradne nedjelje

Predmet za ocjenu ustavnosti Zakona o unutrašnoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom, dodijeljen je u rad sudiji Ustavnog suda, nakon što su pribavljena neophodna mišljenja i odgovori, saopšteno je Dnevnim novinama u tom sudu.

Riječ je o inicijativi koju je najvišoj sudskoj instanci, u septembru prošle godine, podnijela Unija poslodavaca.

U Uniji smatraju da je član o neradnoj nedjelji, koja već tri mjeseca važi za trgovine u Crnoj Gori, nesaglasan sa članom 59 Ustava kojim se jemči sloboda preduzetništva koja se, kako piše u Ustavu, može ograničiti radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane države.

Oni tvrde da zakon nije dobar, jer nije konsultovana privreda. “Izmjene smatramo problematičnim i sa aspekta velikih trgovinskih sistema i sa aspekta malih.

Negativne efekte koje će usvajanje zakona donijeti možemo posmatrati u budućnosti, naročito jer smo se strateški opredijelili da nam turizam bude glavna privredna grana.

Postavlja se pitanje da li sebi možemo priuštiti luksuz da se odričemo ogromnog prometa koji se, između ostalog, dešava i nedjeljom, a na koji utiču brojni turisti na primorju i na sjeveru”, kazali su ranije Dnevnim novinama predstavnici Unije.

 

Izvor:RTCG