Snima se film o Golom otoku, film podržao Filmski centar Crne Gore

Glumac Svetozar Marković otkrio je da snima film o Golom otoku, mjestu na kojem su robijali protivnici politike Josipa Broza Tita. Iza projekta koji nosi naziv “Ostrvo na dnu”, stoji njegova produkcijska kuća Testaments films, a podržali su ga Filmski centar Crne Gore i Filmski centar Crne Gore.

Reditelj je Miloš Miša Radivojević, a dio filma biće snimljen u našoj zemlji.

Snimanje bi, nakon višegodišnjih priprema, trebalo da počne ove jeseni.

Film, kako Cvetković objašnjava, donosi novi ugao gledanja na represiju na Golom otoku nakon rezolucije Informbiroa 1948. godine, a zasnovan je na istinitim događajima.

“Miša Radivojević napisao je scenario prema svjedočenjima profesora Kikića, koji je to doživio. Profesor je pred odlazak iz života povjerio svoju priču Miši da on od toga napravi scenario i po njemu snimi film”, kaže Cvetković.

Kada će pasti prva klapa diktiraće epidemiološka slika.

“Situacija u vezi sa koronavirusom mijenja se iz dana u dan, tako da ćemo snimanje uskladiti sa okolnostima. Planirano je da dio filma bude sniman u Beogradu, a dio u Crnoj Gori, s tim što je to sve još pod znakom pitanja. Snimaćemo onako kako nam bude dozvoljeno. Za sada znamo da će noseću ulogu igrati mladi glumac Filip Đurić i priča o Golom otoku će se odvijati iz perspektive njegovog lika”, kaže Cvetković, koji će i sam igrati jednu od uloga u filmu.

Reditelj Miloš Miša Radivojević snimio je do sada 17 filmova, među kojima su “Bube u glavi”, “Kvar”, “Una”, “Dečko koji obećava”, “Ni na nebu ni na zemlji”, “Buđenje iz mrtvih”, “Kako su me ukrali Nemci”… U njegovoj režiji prošle godine snimljena je i serija “Žmurke”.

 

Izvor I foto:CdM

Tekst objavila:Jasminka Mulić