Ne učite djecu da se uklapaju, bitna je zdrava pobuna

Obrazovanje i škole vremenom su postali sistemi sa zadatkom da “ujedine“ dječiji um, kako bi ga učinili pitomim i prilagodljivim ovom svijetu. Oni koji su drugačiji, kreativni, oni koji odstupaju od poznatog, označeni su kao “teški ljudi“ i “moraju se odmah vratiti na pravi put“.

Obrazovana osoba, u pravom smislu pojma, postaje pojedinac koji zna sopstvenu vrijednost i koji slijedi unutrašnje, ali ne i nametnute zakone da bi ih živio i razvijao se. Obrazovanje nije tu kako bi pomoglo djetetu da se prilagodi društvu. Ono služi da mu pomognete da razotkrije svoje talente, vodi ga i prati da prepozna tamnije strane svoje ličnosti i otkrije kako želi da komunicira.

Međutim, obrazovanje i škole vremenom su postali sistemi sa zadatkom da objedine um djece, kako bi ih učinili pitomima i prilagodljivima ovom svijetu. Oni koji su drugačiji, kreativni, oni koji odstupaju od poznatog, označeni su kao “teški ljudi“ i moraju odmah da se vrate na pravi put.

Obrazovana osoba nije osoba koja apriori slijedi pravila društva, a da prethodno nije razmišljala o njima i shvatila da li su u skladu sa njegovim osjećanjima. Zato zdrava pobuna treba da bude rezultat svakog obrazovanja, piše “atma.hr”.

Zdrava pobuna znači miran, hrabar i kreativan unutrašnji protest koji dovodi do konstruktivne akcije. Ova velika kriza kroz koju prolazimo prilika je da probudimo odraslu osobu u nama, natjeramo je da razmisli o značenju obrazovanja, pokrene svoju kreativnost i akciju.

Djeca i mladi koji razmišljaju na ovaj način sada su nam potrebni više nego ikad ranije. A takođe i odrasli sa željom da nastave svoje obrazovanje.

“Ne učite svoju djecu da se prilagođavaju društvu, da budu zadovoljna onim što postoji, da prave kompromise sa onim što je pred njima; dajte im unutrašnje vrijednosti pomoću kojih mogu da promijene društvo i odupru se dijaboličnom projektu globalizacije svih mozgova”, Tiziano Terzani, “Ideja sudbine”.

 

 Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić