Ima više od 200 miliona dolara na računu, ali je zaboravio šifru

Zamislite da imate milione dolara u bitkoinima, a zaboravili ste šifru za pristup digitalnom novčaniku.

Upravo to se desilo jednom kompjuterskom programeru, Stefanu Tomasu.

Prije tačno 10 godina, dobio je na poklon 7.002 bitkoina koji sada vrijede čak 220 miliona dolara, ali je izgubio šifru za digitalni novčanik iste godine, dakle, davne 2011. Vjerovatno je, kao i mnogi, vjerovao da mu neće trebati, prenosi Telegraf.

Međutim, sada kada najpoznatija kriptovaluta obara sve rekorde, i postiže uspjeh o kojem je malo ko sanjao, tenzija u Stefanovoj glavi raste. Ne može da se sjeti lozinke, a ima još samo dva pokušaja, odnosno jedno pravo na grešku.

Ako Tomas napravi drugu grešku, prilikom drugog ukucavanja šifre, njegov digitalni novčanik zaključaće se zauvijek. Softver koji podržava bitkoin napravljen je tako da samo vlasnik može da ima pristup šifri.

Sistem “IronKey” nudi vlasnicima čak 10 pokušaja, a Tomas je bezuspješno iskoristio već osam.

Zapravo, ovaj programer nije jedini koji je zaboravio lozinku za digitalni novčanik u kojem ga “čekaju” milioni. Procjena je da je širom svijeta zaključano 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku.

Tomas, porijeklom Njemac, živi u San Francisku. Ovih dana gleda kako bitkoin vrtoglavo raste, a ne može ništa da učini.

“Samo ležim i razmišljam o tome. Onda ustanem, krenem ka kompjuteru s nekom novom strategijom, ali ništa od toga. I opet sam očajan”, kaže Tomas.

Dok napredna kriptovaluta dramatično raste, “Wallet Recovery Services” koji pokušava da pomogne korisnicima da povrate svoje “izgubljene novčanike”, sada dobija tri puta više zahtjeva dnevno nego prije, odnosno u danu im se javi do 70 ljudi.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković