Brena dadilja, Bajaga prodavac: Prva zanimanja poznatih

Da je trnovit put do zvijezda govori i činjenica da su mnoge javne ličnosti prije nego što su postale poznate morale da se bave raznim poslovima koji uglavnom nemaju nikakve veze sa njihovim današnjim karijerama, kako bi sebi olakšale život.

Mnogima je vjerovatno teško da u to povjeruju, ali možda i najveća ženska zvijezda na našim prostorima, Lepa Brena, u mladosti je radila kao bebisiterka, a čuvala je ni manje ni više nego pjevačicu Anu Štajdohar.

Ona je posao dadilje radila tokom studentskih dana, kako bi zaradila novac za život u Beogradu, dok je studirala turizam.

Životna priča Momčila Bajagića Bajage može se nazvati filmskom.

Naime, on se muzikom bavio od ranog djetinjstva, ali se oprobao i u privatnom biznisu još na početku srednjoškolskih dana. Dok je bio u prvom razredu gimnazije, kao član neprofitabilog benda sa drugarima je kupovao vještačku kinesku svilu, koju su farbali u crno i prodavali je u Knez Mihailovoj ulici.

“Prve pare sam zaradio prije nego što sam počeo da sviram, iako sam vrlo rano počeo da se profesionalno bavim muzikom. Recimo, još kada sam bio prvi razred gimnazije, imali smo neke bendove koji su bili, kako bih rekao, neprofitabilni i sjećam se da smo kupili onu vještačku kinesku svilu, da smo je farbali u crno i prodavali u Knez Mihailovoj kao ešarpe. Te ešarpe su izgledale fenomenalno kada se ofarbaju i kada se ispeglaju, ali čim ih staviš, to se izgužva i ne liči ni na šta”, rekao je svojeveremeno Bajaga.

Ivan Ivanović je danas jedan od najpopularnijih i najuspješnijih voditelja u regionu. On je još kao dijete imao želju da postane glumac, zbog čega je često posjećivao pozorišta. Položio je prijemni za amatersko pozorište u “Krsmancu”, ali mu se nisu dopala pravila koja su tamo važila. Konkurisao je na FDU, ali nije bio primljen. Na kraju se ipak odlučio za Pravni fakultet.

Trinaest godina radio je u obezbjeđenju i imao veoma malu platu. U početku je sjedio na parkingu i čuvao kamione, a kasnije je postao lični pratilac Vilijema Montgomerija, dok je bio ambasador Amerike u Beogradu.

Emina Jahović je još od malih nogu znala da će se baviti javnim poslom. Prosto je željela da bude poznata, pa je tako tokom srednje škole honorarno radila na TV Novi Pazar, gdje je vodila vremensku prognozu.

“Rado se sjećam tinejdžerskih dana. Uživala sam tokom tog perioda koji sam provela radeći na televiziji i na radiju. Tada sam prvi put pokazala svoju kreativnu slobodu, koja me je kasnije i navela da krenem putem muzike i javnog života”, otkrila je Emina svojevremeno.

Trenutno jedan od najpopularnijih glumaca Andrija Milošević u mladosti je prodavao novine kako bi zaradio za hljeb.

“Bio sam jedno godinu i po dana u Podgorici, u srednjoj muzičkoj gdje sam bio teorijski smjer, ali sam svirao klavir. Prvu godinu sam bio vrlo dobar, ali sam drugu popustio, počeo sam da bazam po ulicama i tako dalje. Tada sam radio kao kolporter, prodavao sam popularne novine ‘Podgorički grafiti’. Radio sam to sa drugovima, čak smo po stanovima išli. Tako smo malo zarađivali, za burek uglavnom.”

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković