Bez posjeta pritvorenicima u spuškom zatvoru

Posjete pritvorenim licima u spuškom zatvoru postale su nemoguće zbog novonastale situacije sa virusom korona, kazao je za Dan predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

On je objasnio da prostorni kapaciteti ne dozvoljavaju da se posjete obavljaju, jer je za tu svrhu obezbijeđena prostorija od svega desetak kvadrata, gdje se pritvorenici srijeću i sa advokatima koji ih zastupaju i sa članovima svojih porodica.“Iz Istražnog zatvora mole advokate da petkom ne posjećuju pritvorenike kako bi se ostalima to omogućilo, čime se direktno krše osnovna ljudska prava i njihovo pravo na odbranu”, kazao je Begović.

Nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) odlučili su da djeluju preventivno u sprečavanju širenja virusa. Stoga su donijeta određena privremena ograničenja i ukinute određene pogodnosti, kao i posjete.“U skladu sa Naredbom o preduzimanju privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog virusa korona, nadležni u UIKS-u su onemogućili posjete svim licima lišenim slobode (izuzev u slučajevima propisanim naredbom), a od dana 16. marta 2020. godine zatvorenicima se neće odobraviti sjledeće pogodnosti: korišćenje vikenda u krugu uže porodice, odsustvo u trajanju do sedam dana u toku jedne godine, korišćenje cijelog ili dijela godišnjeg odmora u krugu porodice i ostalo”, saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Izvor:rtcg