Penzionerima koji se vakcinišu vaučer od 50 EUR

Crnogirski penzioneri  koji se u julu vakcinišu prvom dozom vakcine protiv korona virusa dobiće turistički vaučer u vrijednosti od 50 EUR, predviđeno je novim mjerama Ministarstva zdravlja. Iz tog resora je saopšteno da će nove mjere važiti od sjutra, do 16. jula. Navodi se da će o načinu ostvarivanja prava penzionera na turistički vaučer, javnost će obavijestiti Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Novim mjerama se omogućava jedan slobodan dan nakon vakcinacije zaposlenima u državnim institucijama. Iz Ministarstva su preporučili privatnicima da slijede njihov primjer. Oni su pojasnili da će o načinu ostvarivanja ove mogućnosti, javnost obavijestiti  Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Navodi se da će Ministarstvo zdravlja svim državljanima Crne Gore koji su vakcinisani Sinofarm ili Sputnjik V vakcinom, omogućiti besplatno PCR testiranje u Institutu za javno zdravlje, u svrhu putovanja u inostranstvo, ukoliko određena država to zahtijeva. "Nužno je da naši državljani imaju dokaz o putovanju i nužno je da država u koju idu zahtijeva PCR test", navodi se u saopštenju.

Novim mjerama povećava se dozvoljeni broj navijača na sportskim događajima, umjesto dosadašnjih deset odsto, omogućava se da broj posjetilaca bude 30 odsto od ukupnog broja sjedišta. Produžava se termin izvođenja muzike uživo u baštama i na terasama ugostiteljskih objekata, umjesto od 20 do 23 sata, muzika uživo na otvorenom može da se izvodi od 20 sati do ponoći. Mjerama se širi lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru mogu da uđu bez testova ili dokaza o vakcinaciji protiv korona virusa i od sjutra u Crnu Goru, slobodno mogu da uđu državljani Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Mjere važe do 16. jula, kako su kazali iz Ministasrtva zdravlja, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, one će momentalno biti pooštrene u skladu sa situacijom.

Izvor:MINA