Crteži Muhameda Alija prodati za gotovo milion dolara

NJUJORK - Kolekcija crteža, skica i slika bokserske legende Muhameda Alija prodata je na aukciji za gotovo milion dolara.

Na aukciji kuće "Bonams" podnuđeno je 26 radova.

Jedan od najduže čekanih radova "Ubadam kao pčela" prodat je za 425.000 dolara, što je više od 10 puta nego što je procijenjeno.

Muhamed Ali smatra se najvećim sportistom svih vremena, aktivistom i pjesnikom, ali su njegovi umjetnički talenti manje poznati.

On je crtao i slikao cijeli svoj život uz podršku oca koji je bio profesionalni umjetnik i uzimao je časove kod sportskog umjetnika Liroja Nimana.

"Muhamed Ali je bio kulturološka ikona koja je definisala jednu generaciju. Njegov umjetnički opus prikazuje teme koje su mu bliske: boks, građanska prava, religija, svjetski mir i humanitarni rad", rekla je direktor odjeljenja za popularnu kulturu kuće "Bonams" Helen Hol.

Radove je na aukciju stavio kolekcionar i prijatelj Rodni Hilton Braun, koji je rekao da mu je Muhamed Ali prve tri slike nacrtao nakon borbe u Bostonu 1977. godine. Ukupna prodajna cijena od 945.524 dolara bila je tri puta veća nego što je očekivano, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković