Film Dragana Bjelogrlića je hit u regionu - "Ovo je vrijedno Oskara"

Film Dragana Bjelogrlića o Tomi Zdravkoviću izazvao je brojne reakcije, kako u Srbiji tako i širom regije.

Riječ je o biografskom filmu o pjevaču Tomi Zdravkoviću. Bjelogrlić je prikazao početke karijere legendarnog pjevača, kao i period vrhunca njegove slave, ali i dna koje je u to vrijeme dosegao u privatnom životu.

Osim Tome, film prikazuje i priče nekih drugih poznatih umjetnika tog doba poput, primjerice, Mike Antića.

Neki oduševljeni, neki tvrde da je riječ o romantizaciji autodestrukcije

"Reditelj je napravio savršen film. Priča o tužnoj i divnoj osobi... Lijepo napravljeno, a glumci su odradili fenomenalan posao", "Ovaj je film tako lijep, dobro montiran i poseban. Definitivno uspijeva dotaknuti dušu gledaoca. Tomina smrt i smrt Jugoslavije idu zajedno, pa se ne osjeća samo tuga zbog njega, već i zbog onoga što je nekad bilo. Nevjerovatan film", "Da u Srbiji postoji Oskar ovaj film bi ga dobio zajedno sa svim glumcima", "Prekrasna priča o prekrasnom čovjeku i pjevaču", komentari su oduševljenih gledatelja na IMDb-u.

I dok neki neumorno hvale ovaj, kako neki gledaoci opisuju, "film o duši jednog boema", drugi nisu toliko impresionirani.

"Jedno nepopularno mišljenje o velikom Tomi Zdravkoviću: u principu romantizovali smo pijanicu i kockara zato što je znao lijepo i emotivno pjevati", napisala je novinarka Hristina Stojiljković i spotaknula niz sličnih mišljenja.

"Slažem se. Jedan sam od rijetkih koji ne shvataju poentu romantizacije destruktivnog života jednog pjevača. Volim nekada čuti njegove pjesme, i to je sve. Film nema suštinsku poruku", "Alkoholičar je drugi naziv za boema", "Nepopularno mišljenje, romantizirali smo pijanice poput Edgara Alana Poea, Baudelairea, Bukowskog itd. samo zato što su znali lijepo pisati", složili su se neki.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković