Mnogima iznenađenje- Ovo je najbolji filmski scenario u 21. Vijeku(video)

Od izlaska, ovaj film nalazio se na mnogim listama najboljih filmova za tu godinu.

Iako je prošla tek petina 21. vijeka, to nije spriječilo Udruženje scenarista Amerike da izaberu najbolje scenarije u ovom vijeku do sada.

Glavno iznenađenje može da bude prvo mjesto, koje je pripalo jednom horor filmu, ali oni upućeniji znaće zašto se nalazi baš tu.

Naime, pobjednik u ovom izboru je scenario za film "Get Out", ostvarenje Džordana Pila iz 2017. godine. U pitanju je film koji je mnoge iznenadio, jer je njegov autor prethodno bio poznat isključivo kao komičar, a u rediteljskom debiju donio je ozbiljnu i mračnu priču. Film je dobio četiri nominacije za Oskara – za najbolji film, najboljeg reditelja, najbolju glavnu mušku ulogu i najbolji originalni scenario (što je i osvojio).

Od izlaska, ovaj film nalazio se na mnogim listama najboljih filmova za tu godinu, a Džordan Pil uspjeh je donekle ponovio i ostvarenjem "Us" iz 2019. godine. Sledeće što nas očekuje od njega je film "Nope", zakazan za ljeto 2022, a o kome ne znamo mnogo.

Ostatak top-10 liste sastoji se od samih hitova, koji su mnogi bili nominovali i pobijedili u bar jednoj kategoriji te su nosioci Oskara. Svi oni takođe se nalaze na mnogim listama preporuka i imaju visoke ocjene i dan-danas.

* Get Out (2017)

* Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

* The Social Network (2010)

* Parasite (2019)

* No Country for Old Men (2007)

* Moonlight (2016)

* There Will Be Blood (2007)

* Inglourious Basterds (2009)

* Almost Famous (2000)

* Memento (2000)

Izvor i foto: Kolektiv.Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković