Netflix ima novu napetu seriju koja se gleda u jednom danu

Netflix donosi još jednu hiper nasilnu španjolsku mini-seriju. Pokušat ćete je odbingeati u jednoj noći, i to u nevjerici zbog onog što vidite.

Naziv joj je La noche mas larga (The Longest Night) i vodi vas u psihijatrijski zatvor Monte Baruca gdje završavaju svi oni kojima komadaju žene i zakopavaju ih u jame dok se još polužive pokušavaju osloboditi iz krvavog najlona. Kroz svaku epizodu, što je nekih 40-ak minuta, priča struji nevjerovatnom brzinom.

U samo jednoj noći u bolnici s rešetkama naoružana grupa želi oteti zatvorenog serijskog ubicu. Situacija je neka vrsta šizofrene talačke krize u kojoj se smjenjuju haos, akcija i misterija. Triler serija bavi se pitanjem morala i pokazaće vam da ne postoji ništa za šta biste mogli staviti ruku u vatru. Baš ništa.

Najduža noć događa se 24. decembra, kada zloglasni psihopata, Simon Lago (Luis Callejo) biva uhapšen i poslan u psihijatrijski zatvor. Upravnik zatvora Hugo Roca (Alberto Ammann) prima telefonski poziv koji zaustavlja čašu vina koju prinosi usnama i prekida njegovo Badnje veče u društvu djece. Mora odmah otići na posao kako bi obavio primopredaju pa sa sobom vodi dvoje djece, dok treće odlazi k mami.

Najduža noć je posebna serija

Zatvorska drama je popularan žanr koji je evoluirao kroz istoriju kinematografije. Od Leptira i Bijega iz Alcatraza, psihologija zatvorenika vremenom je postajala sve složenija. Svojevrsnu revoluciju učinio je HBO-ov Oz, a potom i Prison Break, serija koja je gledatelje držala prikovane za male ekrane.

Međutim, španjolska Najduža noć je posebna jer posjeduje adrenalin i brzinu radnje serije 24 (na koju i podsjećaju titlovi u vidu digitalnih slova i brojeva), nebrojeno mnogo likova i situacija obavijenih tajnom. Gotovo da će vam trebati olovka i papir kako biste bilježili brojne zaplete, ali svaka od tih situacija funkcioniše besprijekorno i u funkciji je glavne priče.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković