Počinje snimanje filma o Amy Winehouse

Gotovo 12 godina nakon smrti Amy Winehouse, započela je produkcija biografskog filma o životu britanske ikone soula.

Reditelj Sam Taylor-Johnson na Instagramu objavila je da u Londonu, u ponedjeljak 16. januara počinje snimanje filma ‘Back to Black’, koji je naziv dobio po pjevačicinom drugom albumu.

Objavila je i prvu fotografiju glumice Marise Abele transformisanu u slavnu pjevačicu s visoko podignutom kosom, tetovažama i karakterističnim velikim naušnicama.

Radnja filma prati Amyne “živopisne rane godine života u Londonu i njezino intenzivno putovanje do slave”.

Taylor-Johnson je najpoznatija po filmskome hitu ’50 nijansi sive’ i po biografskom glazbenom filmu ‘John Lennon: Dečko koji ne obećava’ (Nowhere Boy).

Mlada britanska glumica Marisa Abela (26) zvijezda je HBO-ove tv serije ‘Industry’. Glumica je objavila fotografiju na kojoj stoji ispred velikoga grafitnog portreta Winehouse. “Volim te, Amy”, napisala je ispod fotografije, piše dpa.

Scenarij za film je napisao Matt Greenhalgh, scenarist debitantskoga igranog filma Taylor-Johnson iz 2009. o Johnu Lennonu.

Film zajednički rade Focus Features, Monumental Pictures i Studiocanal.

“Prvi put sam vidjela Amyn nastup na talent showu u jazz klubu u Sohou i odmah je bilo očito da nije samo riječ o talentu… ona je bila genijalna. Osjećam se i uzbuđeno i ponizno jer imam priliku realizovati i u kina dovesti Amynu prekrasnu, jedinstvenu i tragičnu priču, propraćenu najvažnijim dijelom njenog nasljeđa – njenom muzikom”, rekla je o filmu rediteljka.

Osim svojim veličanstvenim glasom i velikim muzičkim hitovima, Winehouse je punila stranice novina i zbog svog ponašanja. Godinama se borila sa zavisnošću o alkoholu i drogama. Umrla je 23. jula 2011. od trovanja alkoholom sa samo 27 godina.

Britanski reditelj Asif Kapadia 2015. snimio je dokumentarac o životu nesretne pjevačice pod nazivom Amy, za koji je dobio Oscara.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković