Dončić ruki godine u NBA ligi

Slovenac Luka Dončić za pružene igre u prvoj sezoni u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta proglašen je za najboljeg rukija dok je zvijezda Milvoki Baksa Janis Adetokumbo prvi put u svojoj karijeri dobio nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige (MVP).

Za najboljeg rukija proglašen je Slovenac Luka Dončić koji je imao veoma uspješnu sezonu u u najjačem košarkaškom takmičenju. Košarkaš Dalasa prosječno je bilježio 21,2 poena, 7,8 skokova i šest asistencija. Dončić je prošle sezone u NBA stigao iz madridskog Reala.

Sjajni Grk odigrao je nevjerovatnu sezonu u dresu Baksa dokazavši da je već sada jedan od najboljih NBA igrača, a za prikazane partije u regularnom dijelu sezone dobio je nagradu za MVP-a NBA lige. On je u prosjeku postizao 27,7 poena po meču uz prosjek od 12,5 skokova i 5,9 asistencija. Janis je sa svoje 24 godine postao treći najmlađi MVP u posljednjih 40 godina, a mlađi su bili samo Lebron Džejms i Derik Rouz.

Nagrada za igrača koji je najviše napredovao otišla je u ruke Kameruncu Paskalu Siakamu iz Toronta. Najbolji odbrambeni igrač je Francuz Rudi Gobert.

Nagradu za najborbenijeg igrača dobio je Markus Smart iz Bostona, dok je Majk Konli iz Memfisa dobio nagradu za sportsko ponašanje, a ujedno i saigrača godine. Najbolji trenutak sezone bilo je 50 poena Derika Rouza.

Zanimljivo, samo dvije od šest glavnih nagrada otišlo je u ruke Amerikancima i to nagrada za trenera godine - Majk Badenholzer iz Milvokija i najbolji šesti igrač lige - Lu Vilijams iz LA Klipersa.

Izvor: RTCG