Jedna od mjera povećanje minimalne penzije

Jedna od mjera povećanje minimalne penzije

Usaglašavanje izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, između Ministarstva rada i socijalnog staranja i socijalnih partnera je u toku, a jedna od mjera je i povećanje minimalne penzije, saopštio je direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Dušan Perović.

On je Pobjedi kazao da je reforma penzionog sistema generacijske solidarnosti u Crnoj Gori urađena Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2004. godine, a nastavak reforme izmjenama zakona iz 2010. godine.

“Cilj obje reforme je bio produžavanje radnog vijeka radno sposobnog stanovništva, sprečavanje ranog izlaska sa tržišta rada i ulaska u penzioni sistem, kao i kreiranje sistema koji će obezbjeđivati siguran, održiv i adekvatan prihod u starosti”, kazao je Perović.

On je saopštio da su efekti obje reforme penzijskog sistema značajno umanjeni zbog uvođenja povoljnijih uslova za penzionisanje od opštih, odnosno ranog napuštanja tržišta rada.

“Vlada je prepoznala ovaj problem i u tom smislu angažovala eksperte Svjetske banke (SB) koji su obavili detaljnu analizu penzijskog sistema Crne Gore i dali određene preporuke koje su se razmatrale i usaglašavale, čiji je cilj njihova implementacija u zakonska rješenja”, naveo je Perović.

 

 

Izvor:RTCG