Za odgovoran odnos prema životnoj sredini važna oštra kaznena politika

Za odgovorniji odnos prema životnoj sredini važna je edukacija ali i oštra kaznena politika, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na XXIV regionalnom Miločerskom razvojnom forumu na Cetinju.
„Zagađivač mora biti kažnjen bez obzira na to da li je pojedinac ili kompanija. Ne smijemo dozvoliti da se ponovi zagađenje kakvo je bilo u rijeci Ćehotini u Pljevljima, u Limu u Bijelom polju ili kao što je zagađenje rijeke Zete“, kazao je premijer Marković koji je govorio na panelu „Ekologija – edukacija i biznis“.
 
Ekologija je, istakao je premijer, jedno od rijetkih pitanja oko kojeg je postignut konsenzus još 1991. godine: „Većina građana razumije važnost očuvanja životne sredine ali to je u suprotnosti od onoga što vidimo svaki dan oko nas. To je zabrinjavajuće“.
 
 
Predsjednik Marković je istakao da Vlada troši preko 50 miliona eura za sanaciju crnih ekoloških tačaka – eliminaciju grita u Bijeloj, sanaciju odlagališta pepela u Pljevljima, sanaciju industrijskog otpada iz KAP-a. On se osvrnuo i na izgradnju autoputa i kazao da je autoput projekat vijeka, ali da ne smije i vjeruje da neće trajno devastirati životnu sredinu.
 
U uvodnom izlaganju, osvrćući se na poruke sa prethodnog Miločerskog foruma i dešavanja nakon njega, predsjednik Marković je kazao da je zadovoljan radom Vlade u prethodnoj godini.
 
 
„Ubrzo očekujemo konačne rezultate ekonomskog rasta za 2018. godinu i on će iznositi 5 odsto. Taj rast prati sve pozitivne elemente ekonomske i fiskalne politike“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.
 
Saopštenje i foto: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE