Kemal Musić - borac za afirmaciju umjetnosti i kulture (video)

Iako po profesiji ekonomista, Bjelopoljac Kemal Musić po opredjeljenju je pisac, ali i borac za afirmaciju i umjetnosti i kulture.

Svoj život posvetio je promociji Bijelog Polja kao kulturne destinacije, a doprinos razvoju umjetnosti daje i kroz knjige koje piše i objavljuje, ali i kao čelnik jedne od značajnijih ustanova „Ratkovićevih večeri poezije“.

Gostujući u emisiji „Start Art“, Musić je istakao da je prvenstveno odličan čitalac, a te da je to preduslov za pisanje i stvaranje.

„Dolazim iz jednog kraja u kojem se, kako je Ćamil Sijarić rekao, „teško živi, ali lijepo govori, radi se o Bihoru i izgleda da sam taj bihorski kod povukao sa sobom. Ja za sebe najviše volim da kažem da sam odličan čitalac, a neko je davno rekao „ko pročita hiljadu knjiga, hiljadu prvu će sam napisati“ i zaista mislim da je to istina. A Šopenhauer je rekao „čitanje bez razmišljanja stvara nesređen duh“, zato treba birati literaturu, naročito u poslednje vrijeme, kada smo preplavljeni novim autorima i njihovim stvaralaštvom, za koje se i postavlja pitanje da li je uopšte ono umjetničko djelo. I zaista moramo bježati od tih, „kradljivaca vremena“, kako ih zovu“, rekao je ovaj bjelopoljski književnik i kulturni poslenik.

Musić kaže i da nikada nije razmišljao o tome da jednog dana bude pisac, ali, kako navodi, izgleda da je književnost izabrala njega.

Sebe definiše kao pisca kratke priče, iako piše i romane.

„Moje knjige su dosta žanrovski različite, od klasičnog pripovijedanja, do savremene forme, kratke priče i savremenog romana. Ali ja sam pisac kratke priče, to je jako primjetno i u mojim romanima, tako da sam se približio toj formi savremenog romana u fragmentima, sva tri koja sam napisao su takva“, rekao je Musić.

Pitanje identita se prožima kroz cijelo njegovo stvaralaštvo, a piše i o problemima malog, običnog čovjeka.

„To su priče o mlaim običnim ljudima, koji kroz život prolaze prilično neprimijećeno i ja pokušavam da osvijetlim tu drugu stranu. Jer zaista ima mnogo običnih ljudi,  čiji životi zaslužuju roman“, rekao je Musić.

On ističe i da u svojim knjigama traga za književnom istinom.

„Književna istina je dobar-uspio književni tekst. Tako da je tragam za pričom koja će obilježiti moj književni rad, ali  mislim da je još uvijek nijesam pročitao“, rekao je bjelopoljski pisac, Kemal Musić.

Gostujući u emisji „Start Art“, Radija Bijelo Polje, on se posebno osrvnuo na njegov poslednji roman ,,Nedokazive istine Lameka Ćisuma“.

„I to je priča o malom, običnom čovjeku koji prolazi kroz razne životne faze, razne politike i kulturološke događaje, ekonomske događaje i epohe. To je roman moje imaginacije i mog i tuđih života, jer mislim da književnost treba da se oslanja na doživljeno, pročitano i na imaginaciju“, podvukao je Musić.

Kako je rekao, roman“Nedokazive istine Lameka Ćisuma“ zapravo je proistekao iz njegovog dosadašnjeg spisateljskog i čitalačkog iskustva, a ujedno predstavlja i krunu njegovog dosadašnjeg stvralaštva.

Kemal Musić već tri godine je na čelu JU „Ratkovićeve večeri poezije“, a kako je poručio danas, Bijelo Polje je zaista grad umjetnosti i kulture, grad koji je iznjedrio veliki broj sjajnih umjetnika.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE