Simbol maslačka kroz vjekove

Simbol maslačka je prisutan od drevnih vremena. Mnoge kulture su upoređivale njegov izgled sa suncem, jer su vjerovale da se njegova toplota odražava na ličnost i pomaže da budemo srećni, uspješni i zadovoljni. Maslačak je izrastao iz niza mitova i legendi. On predstavlja simbol mira, topline doma, jedinstva, nade, ali i ljeta i djetinjstva. Mnoga vjerovanja se odnose na maslačke koji odgovoraju na pitanja ili donose sreću.

Naziv maslačak odnosno dandelion potiče iz XV vijeka. Francuski hirurg ga je tako nazvao zbog nazubljenih listova koji su ga podsjetili na zube lava. Zub lava se na francuskom kaže dent de lion, a u izgovoru može zvučati kao dande lion i odatle naziv dandelion, koji se i danas upotrebljava u engleskom jeziku.

Duvanje sjemena maslačka uz želju dolazi iz drevne keltske mitologije. Postoji vjerovanje naroda da će izduvana glava sjemenki ispuniti jednu želju. Kada se sjeme maslačka oduva kaže se da nosi misli i naklonosti prema voljenoj osobi. Kaže se i da ako se poslije duvanja po bijeloj glavi maslačka svo sjeme rasprši, onda ste voljeni. Ali, ako se neke sjemenke uvijek zakače za stabljiku, znači da je osoba rezervisana i nije još spremna da se prepusti nekome.

Drugo vjerovanje ukazuje da broj sjemena preostalih nakon duvanja glave cvijeta ukazuje na broj djece koju će djevojka dobiti u kasnijem životu. Takođe, broj sjemena u nekim kulturama predstavlja koliko godina je čovjeku ostalo do kraja života.

 

Izvor i foto: artnit.net

Tekst objavila: Ljilja Brajković