Za razvoj malih biznisa u Crnoj Gori opredijeljeno 200 hiljada eura (video)

Kraljevina Norveška preko projekta „Norveška za vas - Crna Gora” opredijelila je 200.000 eura za projekte podrške malim biznisima iz sektora održive poljoprivrede i lanca proizvodnje hrane, održivog i zdravstvenog turizma, informacionih tehnologija, proizvodnje i kreativnih industrija, saopšteno je na info sesiji održanoj u Bijelom Polju.

Na javni poziv, koji je otvoren do 12. decembra, mogu konkurisati biznis inkubatori i habovi, istraživački centri, akademske institucije, organizacije civilnog društva koja se bave podrškom poslovanju, poslovna udruženja, razvojne agencije i drugi subjekti koji imaju mandat da podrže razvoj malog biznisa na neprofitnoj osnovi, saopštio je menadžer projekta, Armen Čekić.

„Ovaj javni poziv ima za cilj da doprinese razvoju i rastu malih biznisa u Crnoj Gori i to kroz jedan sistem umrežavanja aktera koji se bave razvojem malog biznisa, tu podrazumijevamo lokalne smouprave, ali isto tako i nevladine organizacije, klastere, inkubacione centre, habove...Jedan od preliminarnih uslova jeste da imaju partnerstvo sa opštinom i da oni mali biznisi koje hoće da podrže dolaze iz manje razvijenih opština“, pojasnio je Čekić iz Kancelarije UN za projektne usluge.

Ukupan fond ovog poziva je 200 000 eura, a iznos pojedničanog granta će se kretati od 25 000 do 45 000 eura.

„Što znači da će biti podržano od pet do sedam projekata, u zavisnosti od vrijednosti jednog granta. Ono što je najvažnije jeste da aplikanti predstave temu koja će biti zanimljiva i koja će pokazati da će kod određenog borja malih biznisa doći do napretka u toku perioda realizacije projekta“, dodao je menadžer projekta „Norveška za vas - Crna Gora”.

Za razliku od prve faze, kada je fokus bio na nerazvijenim opštinama, u ovoj će obuhvatiti sve, s tim što će u pojedinim segemntima favorizovati one manje razvijene.

„U suštini se vodimo Pravilnikom koji Ministarstvo ekonomskog razvoja objavljuje svake dvije godine, a Bijelo Polje je na listi manje razvijenih opština po tim ekonomskim parametrima“, dodao je Čekić.

Podsjetio je i da su u prošloj fazi imali korisnike iz Bijelog Polja, te da je kroz različite grant šeme otvoreno 25 radnih mjesta u bjelopoljskoj opštini.

„Imali smo projekte koji su se ticali direktne podrške određenom broju malih preduzeća, ali isto tako i one koji su podrazumijevali saradnju opštine sa pojedinim subjektima koji se bave zapošljavanjem i razvojem malog biznisa u Bijelom Polju. Tako da očekujem da ćemo i u ovom pozivu imati aplikanata iz Bijelog Polja, ili bar krajnjih korisnika“, naveo je Čekić.

Najavio je i aktivnosti kojima će podsticati opštine da konkretnije podrže male biznise.

„I to na način da se ta podrške formuliše kroz određene politike koje će usvajajti u nekom narednom peirodu“,saopštio je menadžer projekta, Armen Čekić.

I diplomirana psihološkinja, Enisa Džafić, očekuje da će svoj biznis unaprijediti uz podršku  Kraljevine Norveške.

„Ja sam otvorila privatnu firmu za psihološko savjetovanje -  PS Consalting, sredstva za otvaranje sam dobila od EU, a sada se nadam da ću uspjeti da dobijem dodatnu pomoć koja bi mi značila za razvoj poslovanja, jer sam nova na tržištu rada“, kazala je Džafić.

U cilju podrške seoskim gazdinstvima, koja su članovi udruženja Slow food, na ovaj javni poziv će konkurisati i NVO Kisjele vode.

„Želimo da unaprijedimo poslovanje naših članova, koji se bave pružanjem usluga u seoskom turizmu. Već imamo početnu projektnu ideju, za koju se nadamo da će biti prepoznata, kako bi seoskim  domaćinstvima iz nerazvijenih opština pomogli da se što bolje predsatve na tržištu i da što brže dođu do kupaca“, kazala je Sabina Ramović iz NVO Kisjele vode.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić