Rusija bolja od Egipta, prva u osmini finala

Fudbaleri Rusije savladali su Egipat u Sankt Peterburgu 3:1 i postali prva ekipa koja je izborila plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Rusija je tako upisala drugu pobjedu i blizu je prvog mjesta u grupi, dok je Egipat pretrpio i drugi poraz i nalazi se pred elminacijom.

Prvi je zaprijetio domaćin. Golovin je oduzeo loptu u pasnoj zoni, a potom šutirao sa 20-ak metara, lopta je otišla pored stative.

Egipat je uzvratio preko Trezegea, čiji udarac je završio tik pored gola. Nakon nešto mirnijeg perioda, Egipat je stvorio dobru priliku. Abdel Šahfi je centrirao sa desne strane, Said prebacio loptu glavom,a Žirkov u posljednjem trenutku intervenisao ispred Salaha na petercu.

U 41. minutu Salah je šutirao iz okreta sa 15-16 metara, pored gola, pa je ostalo 0:0.

Rusija je povela iz prvog napada u drugom dijelu. Golovin je šutirao sa preko 20 metara, a Fathi skrenuo loptu, koja je prevarila El Šenavija.

Egipat je reagovao, pokušavao na sve načine da izjednači, Salah je primio loptu u srcu kaznenog prostora i šutirao, ali je izblokiran.

Rusija je, međutim, blic-krigom riješila meč. U 58. minutu Fendandeš je odlično ubacio sa desne strane, a Čerišev sa sedam-osam metara lako matirao golmana Egipta i duplirao prednost.

Već u narednom napadu domaćin je stigao do 3:0. Dzjuba je primio loptu na ivicu kaznenog prostora, oslobodio se jednog defanzivca Egipta, a potom pogodio donji lijevi ugao gola El Šenavija.

Egipat je do kraja uspio da postigne počasni pogodak. Salah je u 73. minutu izborio, pa realizovao jedanesterac. Penal je dosuđen nakon pregleda snimka.

 

Izvor: rtcg