Eliksir mladosti i ljepote: 12 razloga zašto je CVEKLA odlična za vašu kožu

Odlična salata od cvekle mnogo je zdravija nego što smo mislili.

Za našu kožu nema boljeg povrća od cvekle koja je vjerovatno najcjenjenija biljka na svijetu i često se koristi za pripremu salata, sokova i eliksira za zdravlje.

Mnogi povezuju ovo crveno povrće sa nekoliko jela, ali cvekla nudi široku lepezu ljepota i dobrobiti. Kao korijen, cvekla sadrži mnoge antioksidanse, minerale, vitamine, fitonutrijente i flavonoide koji mogu dramatično poboljšati vaš život. Donosmo vam 12 razloga zašto je cvekla najbolje povrće za vašu kožu i zbog čega morate što prije da sebi napravite salatu od cvekle.

Niko od nas ne može da pobjegne od procesa starenja, ali radimo sve što možemo da naša koža izgleda najbolje. Pijenjem soka od cvekle i korišćenjem cvekle u ishrani efikasno ćete izbrisati mrlje na koži, tamne mrlje, bore i slične znakove starenja. Razlog za takav rad cvekle je zbog nivoa vitamina E, C i drugih antioksidanasa kao što su beta karoten, fitonutrijenti i slično.

Vaša koža će biti zdravija

Mekana koža je nešto čemu mnogi ljudi teže, a priprema cvekle kao sastojka vaše svakodnevne ishrane pomoći će u ovom pokušaju da omekšate vašu kožu. Hranljive materije, minerali i antioksidanti u cvekli dovode do omekšavanja kože,a hranljive materije kao što su gvožđe, bakar i cink će pomoći da vaša koža bude zdravija.

Stimuliše proizvodnju kolagena

Proizvodnja kolagena je važan aspekt cvekle koja održava vašu kožu mladom i pozitivnom, jer je kolagen aminokiselina koja se nalazi u kostima našeg tijela, krvnim sudovima, tetivama i hrskavicama. Ovaj kolagen pomaže našoj koži da zadrži svoj oblik i strukturu. On igra važnu ulogu u omogućavanju da naša koža zadrži svoju elastičnost, što pomaže da se znaci starenja, kao što su bore i fine linije, drže podalje. Pošto cvekla pomaže da se poboljša stvaranje kolagena u tijelu, što je više jedete, bolje će biti zdravlje vaše kože.

Štiti kožu od štetnog UV zračenja

Krema za sunčanje nije jedini način da kožu zaštitite od štetnih UV zraka, jer cvekla radi na zaštiti ćelija kože od ovih UV zraka. To je zbog činjenice da je cvekla bogata vitaminima E i C, koji pomažu u sprečavanju raka kože stvarajući zaštitni sloj u koži.

Izbjegnite pigmentaciju kože

Ako tražite efikasan i prirodan način da tonirate kožu, umjesto da odete kod dermatologa možete početi da pijete sok od cvekle da biste iskoristili prednosti toniranja. Ovaj dodatak vašoj ishrani poboljšaće probleme sa pigmentacijom koje možda imate, a osim toga, cvekla je optimalan tretman za bilo koje druge kožne nedostatke. Osim što konzumirate cveklu u ishrani, možete nanijeti sok na kožu. Nakon nanošenja soka na čisto lice, ostavite da se osuši ukupno 10 minuta. Kada završite, operite lice hladnom vodom.

Odlična je za vlažnost kože

Vlaga je ključni element da vaša koža izgleda što je moguće mlađe, a glatkoj i gipkoj koži je potrebna vlaga da takva i ostane. Koristite antioksidante u cvekli kako biste eliminisali toksine u vašem tijelu i hidrirali kožu. Kada vaša koža apsorbuje sve minerale kao što su selen i cink, moći ćete da uvidite snagu hidratacije cvekle.

Odlična je u borbi protiv akni

Još jedna od najupečatljivijih koristi od cvekle je mogućnost liječenja akni. One nastaju kao rezultat nečistoća i toksina koji začepljuju pore na koži. U većini slučajeva, koža se začepljuje zbog prekomjerne proizvodnje ulja iz lojnih žlijezda. Pošto ova superhrana nema manjak moćnih vitamina i minerala, moći ćete da eliminišete potrebu vašeg tijela da proizvedu prekomjerne količine ulja. Slično tome, konzumiranje soka od cvekle će pomoći da se očisti vaše tijelo od drugih nečistoća.

Sjajna koža

Vaša koža prirodno sija kada je najzdravija, a u tome može da joj potpomogne proces pilinga kože sokom od cvekle i redovno je jedite. Budući da antioksidansi cvekle rade na uklanjanju toksina u vašem sistemu, biće lakše ukloniti sve suve i mrtve ćelije kože u procesu pilinga.

Za mekše usne

Ako ste umorni od pokušaja da izliječite ispucale usne neefikasnim metodama, iscijelite svoje suve usne i nanesite na njih sok od cvekle svake noći. Ovaj tretman možete primijeniti trljanjem soka na usne ili možete uzeti samu cveklu i utrljati je na usne, a tako ćete dodati i lijepu boju vašim usnama. U slučaju da želite da napravite i tretman za vaše usne, pomiješajte cveklu sa šećerom da biste napravili prirodan piling kako biste uklonili mrtvu kožu sa usana.

Bez tamnih kolutova oko očiju

Cvekla se može koristiti za uklanjanje tamnih krugova ispod očiju, kao i za zaštitu samog oka, jer se sok od cvekle može trljati preko kapaka kako bi se zaštitilo oko od slobodnih radikala, što će pomoći da se smanji rizik od razvoja katarakte, glaukoma i makularne degeneracije. Prilikom tretiranja tamnih krugova, cvekla se može koristiti za hidrataciju kože ispod oka. Napravite tretman za vaše tamne krugove dodavanjem meda i mlijeka u svježe iscijeđeni sok limete. Pomoću vate, nanesite ovu smjesu na kožu oko očiju. Nakon 10 minuta, oprati hladnom vodom.

Odlična je za detoks kože

Ako želite da budete sigurni da ste u potpunosti iskoristili sposobnosti detoksikacije cvekle, koristite je za detoksifikaciju kože. Bez toksina, vaša koža će biti manje osjetljiva na ožiljke i akne, olakšavajući održavanje funkcionalne rutine za njegu kože.

Dočekajte ljeto bez celulita

Redovno konzumiranje cvekle je efikasan način da se riješite celulita, a budući da cvekla ima moćna svojstva detoksikacije koja dovode do eliminacije starih ćelija kože, ona se može efikasno koristiti za smanjenje celulita. Za efikasnije rezultate, pomiješajte grejpfrut sa sokom od cvekle i popijte ga. Celulit, naravno, neće odmah nestati, ali će dosta pomoći u njegovoj eliminaciji.

Izvor: Kolektiv.me