Kijev postavio uslove za nastavak tranzita gasa

Kijev insistira na tome da novi ugovor o tranzitu gasa iz Rusije u EU treba da bude po evropskim pravilima i na duži rok, a sve ostalo je pitanje pregovora.

"Postoje dva uslova za zaključivanje novog ugovora o tranzitu gasa. Prvi uslov su evropska pravila, a drugi pitanje dugoročnog tranzita, jer je to stvar bezbjednosti. Sve ostalo je stvar pregovora između komercijalnih subjekata i kompanija", rekao je premijer Ukrajine Aleksej Gončaruk.

Trilateralne konsultacije Rusije, Ukrajine i Evropske komisije o tranzitu gasa nakon 2019. godine održavaju se od polovine prošle godine, ali nema konkretnih rješenja.

Ruska kompanija "Gasprom" uputila je zvaničan predlog o produženju sporazuma o tranzitu gasa kompaniji "Naftogas Ukrajina", prenosi "Sputnjik".

U saopštenju ruske kompanije se navodi da je ona spremna da sklopi novi ugovor na godinu, a prvi od uslova ruske strane je da obje kompanije moraju da prekinu sva uzajamna potraživanja pred međunarodnom arbitražom i da prekinu sve sudske postupke.

Podsjetimo, postojeći ugovori između Ukrajine i Rusije oko tranzita i isporuke gasa ističu krajem ove godine.Ministar energetike Ukrajine Aleksej Orželj je rekao da je predlog "Gasproma" ukrajinskom "Naftogasu" neprihvatljiv.

Izvor:beta