Opereta "Zmajići i dijeta" i koncert učenika muzičke škole oduševili bjelopoljsku publiku

Povodom 8. marta, Dana žena, učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje održali su večeras koncert u velikoj sali bjelopoljskog Centra za kulturu, a premijerno je izvedena i opereta "Zmajići i dijeta", kompozitorke Mione Cvijović.

U opereti je učestvovalo 70 mališana, polaznika malog orkestra i hora, a sa njima su nastupili i glumac Đorđije Tatić,  kuvar/doktor Nikola Mikić - solo baritone, ulogu učiteljice igrala je Bojana Pejanović - solo sopran, Zmajoleta je bila dirigentica i kompozitorka Miona Cvijović, a korepetitorka mr klavira Milena Đurović.

Priču o zmajićima i dijeti publika je ispratila gromoglasnim aplauzima, a dirigentica i kompozitorka Miona Cvijović kazala je za Radio Bijelo Polje da je jako ponosna na djecu, koja su večeras bila na visini zadatka.

“Djeca su zaista opravdala moja očekivanja, znala sam da će biti sjajni, to su moji đaci i znam koliko je i njima ovo bilo važno večeras. Ovo je bio pravi umjetnički performans i djeca su uživala na sceni, što mi je i najvažnije”, kazala je Cvijović.

Kako je istakla, ideja za ovaj umjetnički projekat rodila se zapravo iz želje da djeci pokloni jedan novi kulturno-umjetnički sadržaj.

“Nažalost kod nas nema dovoljno programa za djecu, a mališani nemaju često priliku da budu na sceni, iako to jako žele. Slučajno sam naišla na ovaj tekst i došla na ideju da uradim to sa djecom. Jako sam ponosna što smo uspjeli operetu da izvedemo pred brojnom publikom, koja je, čini mi se, uživala večeras. Naravno, zahvalost za to dugujem mojim prijateljima Nikoli, Bojani i Đorđiju, zatim muzičkoj školi i svojim roditeljima koji su na neki način dio ove priče”, naglasila je dirigentica i kompozitorka Miona Cvijović, koja je igrala ulogu Zmajolete.

Cvijović je izrazila nadu da će opereta "Zmajići i dijeta" zaživjeti, te da će je izvesti i u drugim crnogorskim gradovima.

“Znam da to iziskuje dodatna sredstva i napore svih nas, ali se nadam da ćemo uspjeti, prije svega zbog djece. Ja mnogo radim u teatru, muzičkom teatru, ali prvi put sam ovo radila sa djecom, tako da se nadam da nećemo stati na ovome, već da ćemo nastaviti ovu priču”, navela je ona.

 Solo baritone Nikola Mikić iz Beograda večeras je bio u ulozi doktora i kuvara, a kako je kazao za  Radio Bijelo Polje neizmjerno je srećan zbog druženja sa djecom.

“Divno je bilo raditi sa djecom, mnogo sam srećan zbog njih i zaista svaka čast i njima i naravno Mioni koja je uspjela da ih zainteresuje. Nadam se da će opet biti prilike da sarađujemo i da zajedno nastupamo”, rekao je Mikić.

Nakon operete "Zmajići i dijeta" učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje svojim mama, ali i svim sugrađankama, čestitali su 8. mart sjajnim koncertom.

Na koncertu je nastupilo njih 15 sa svih instrumentalnih odsjeka, a predstavili su se solisti, klavirska dua i kamerni sastavi.

Direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Jasmila Hot, kazala je da tradicionalno organizuju koncert u čast svih majki, odnosno žena.

“Djeca su se dugo pripremala za ovaj koncert, vrijedno su radila i bili su svi odlični, kao i uvijek. Zaista vole da nastupaju, naročito kada imamo ovako lijep povod, a i roditelji se raduju njihovim nastupima”, kazala je Hot.

Ona je istakla da je večerašnji koncert ujedno i priprema za predstojeći Guitar fest, koji organizuje Škola za osnovno muzičko obrazovanje u saradnji sa NVO “Kan”, a uz podršku lokalne samouprave.

“Takođe, ovo je i priprema za državno takmičenje koje će se  krajem aprila održati u Nikšiću, ali i za međunarodna koja slijede”, navela je Hot.

Direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje zahvalila se i Amri Štulić, koja je dio sredstva od Trećejanuarske nagrade poklonila muzičkoj školi, kao i upravi JPU “Dušo Basekić” na posuđenim instrumentima za realizaciju operete.

“Zahvalnost dugujemo i profesorici Mioni Cvijović, koja je organizovala i pripremila operetu, kao i gostima koji su večeras bili sa nama”, rekla je Hot.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE