Spašava srce, liječi disajne puteve... Osam RAZLOGA da počnete da koristite LOVOROV LIST!

U samo jednom listu nalazi se prava riznica zdravlje.

Lovor se koristi kao začinska biljka, ali i kao lijek protiv mnogih stanja. Najveća ljekovita svojstva ima upravo sam list biljke.

Vjeruje se da liječi lošu probavu, srce, smanjuje poslejdice dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno djeluje na psihu. Odličan je i kao sredstvo za dezinfekciju, pa će oterati sve viruse i mikrobe iz prostorije. 

Iz ploda se dobija eterično ulje, kreme i sapuni. 

Lovorov list je čudotvorna biljka i šteta ga je koristiti samo kao dodatak jelima. 

- Lovorov čaj protiv bronhitisa – Tri usitnjena lovorova lista kuvajte 10 minuta u dva i po dl vode. Ostavite da odstoji poklopljena oko  10 minuta, pa procijedite i dodajte u čaj kašiku limunovog soka i dvije kašike meda. Kod gripa ili bronhitisa pijte dva do tri puta po 2,5 dl čaja.

- Pomaže kod mučnine i umora, razbuđuje - kombinacija hemikalija u lovorovom listu djeluje smirujuće na tijelo i psihu. Sve što trebate da napravite je da zapalite nekoliko listića u prostoru u kom boravite i udisati taj dim. Ali, to nemojte raditi prije spavanja jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.

- Tjera sluz iz pluća - lovorov list je stimulans disajnih puteva i može pomoći izbaciti sluz iz pluća. Najbolji način je staviti svježe ili suve listove u vruću vodu i udisati paru - inhalirati se. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To liječi alergije i astmu.

- Pomaže kod dijabetesa - istraživanje je pokazalo kako konzumiranje 3 grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

- Dobar je za probavu - stavljajte ga što više u hranu ili izmasirajte stomak uljem lovora nakon obroka, to će pomoći u izlučivanju probavnih sokova i bržoj preradi hrane u želucu.

- Za pravilan rad srca - organski spoj pronađen u lovoru jača kapilare u srcu i pomaže elimininisati loš holesterol iz tijela.

- Liječi upalu zgloba - uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koju dodajete u hranu.

- Kod urinarnih infekcija - pomješajte prah od lovora sa mlijekom i pijte. Radi se o starom receptu za rješavanje ovih problema.

 

Izvor i foto: Stil

Tekst objavila: Sanida Kajević