Šetanje poboljšava vitalnost i zdravlje

Bilo koja vrsta rekreacije bolje je od nikakve, zato neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude i to da više šetate, te budete aktivniji. Prema mišljenju stručnjaka dovoljno je da pješačite najmanje pola sata dnevno, jer vam to može sačuvati vitalnost, bez obzira na godine.

Hodanje je najprirodniji oblik kretanja. Ova aktivnost čuva zglobove od propadanja, i sprječava taloženje viška kilograma. Redovno hodanje smanjuje pojavu proširenih vena, podstiče cirkulaciju, relaksira psihu, poboljšava probavu i drži nivo šećera u krvi u granicama normale.

Stručnjaci preporučuju hodanje naročito sada u danima pandemije, jer pozitivno utiče na raspoloženje, skoro koliko i upotreba antidepresiva. Tokom hodanja luči se hormon serotonin, poznatiji kao hormon sreće. Engleski naučnici su utvrdili da šetnja pomaže i da se vrati izgubljeno samopouzdanje.

Polusatna šetnja u prirodi kod 70 odsto depresivnih smanjuje depresiju, a kod 90 odsto njih povećava samopouzdanje. Da biste osim nogu aktivirali i druge dijelove tijela, predlažemo vam nekoliko jednostavnih vježbi:

Istezanje leđa

Zauzmite raskoračni stav. Savijte leđa sa opruženim rukama dok ne budu paralelna sa podlogom. Istežite leđa i zadnji dio butina najmanje 10 sekundi.

Razgibavanje vrata

Napravite nekoliko rotacija vratom u obje strane. Savijajte glavu naprijed-nazad, kao da bradom želite da dodirnete vrat.

Razmrdajte kukove

Rotirajte nekoliko puta kukove naprijed-nazad. Ruke držite oslonjene na njih i trudite se da su vam leđa ispravljena, a stomak zategnut.

Rotiranje ramena

Poslije povratka iz šetnje obavezno odvojite vrijeme da po desetak puta kružite ramenima najprije naprijed pa unazad.

 

Izvor i foto: Ljepota i zdravlje

Tekst objavila: Jasminka Mulić