Pomoć za više od 100 hiljada građana

Paketom mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal 2021. godine obuhvaćeno je više od 100 hiljada ljudi u Crnoj Gori, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i istakao da je to skoro svaki peti stanovnik naše države. Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50, a nezaposleni sa evidencije Zavoda po 100 eura.

Na pomoć mogu računati i korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine. Podrška privredi obuhvata hiljadu preduzeća više, dakle 4.500 preduzeća i samim tim 19.500 zaposlenih.On je, na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore, naveo da je paket, prije svega, kriznog karatera i da se sastoji iz dva dijela - podrška privredi i podrška ranjivim kategorijama društva.

"Prvi kvartal u crnogorskoj ekonomiji je teži u odnosu na ostale kvartale, a da bi uopšte izašli iz krize ovo je paket koji će nam omogućiti da preživimo i omogućava Vladi da malo bolje razmisli o razvojin politikama i da na taj način omogućimo brži oporavak i damo dodatni optimizam građanim i previredi kada je riječ o ekonomskom oporavku", kazao je Milatović.

On je ponovio da ukupni paket mjera košta oko 163 miliona eura od čega je 40 miliona direktna budžetska podrška.Naglasio je da su prvi put proširili pomoć penzionerima koji imaju male penzije, tako što su dali jednokratnu podršku penzionerima koji primaju penziju manju od minimalne zarade koja iznosi 222 eura.

Izvor: Rtcg