Imunizacija po najmodernijim digitalnim sistemima

Imunizacija u Crnoj Gori biće sprovedena i podržana najmodernijim digitalnim sistemima, u rangu najrazvijenijih država Evrope i svijeta, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora su kazali da Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore nije dobio zeleno svijetlo da, kako su definisali, “za tri dana” razvije i implementira sistem za procjenu odaziva građana na vakcinaciju, na već postojećoj platformi eZdravlje iz najmanje dva razloga.

“Prvo, ozbiljnim ljudima koji vode digitalnu transformaciju u novoj administraciji Ministarstva zdravlja, bilo je jasno da ovakav predlog FZO predstavlja potencijalnu opasnost i prepreku za efikasnu podršku sprovođenju imunizacije, što bi moglo da dovede u opasnost zdravlje građana”, rekli su iz Ministarstva.

Kako su naveki takvu „avanturu“ Ministarstvo nije htjelo da dozvoli.“Tehnološki prevaziđen i zastareo sistem e-zdravlje, na kojem je Fond imao namjeru da bazira svoj sistem, ne odgovara potrebama građana i viziji digitalnog odgovora nove Vlade na COVID19”, kaže se u saopštenju.

Izvor:Mina