Nakon vakcinacije ne izlagati se vrućini

Doktorka Rijalda Kurgaš iz Doma zdravlja Podgorica kaže da je učestao broj pacijenata koji se ovih dana javljanju sa stomačnim virusima, ali ipak, najaktuelniji i dalje je koronavirus.

Građane koji se vakcinišu u vrijeme visokih temperatura savjetuje da zakažu kako ne bi čekali u redovima i da nakon toga odmaraju i ne izlaze na sunce.Rijalda Kurgaš iz Doma Zdravlja Podgorica kazala je da je najaktuelniji i dalje korona virus.

“Učestao je broj  pregleda pacijenata koji imaju i mučninu, povraćanje, dijareju, neku opštu slabost, pobišenu temperaturu i slično”, kazala je Kurgaš.

Ona je kazala da se tokom vrelih ljetnjih dana moraju unositi elektroliti, odnosno soli.

“Natrijumhlorid, kalijum, između ostalog i magnezijum. Jedan od najvažnijih savjeta koji bi trebalo da primijene svi koji rade na ekstremno visokim temperaturama jeste da piju dosta tečnosti, ali ne obične vode, već vode sa solima i mineralima. Treba nositi i odjeću od prirodnih materijala i šireg kroja. Takođe, šeširi i zaštitni faktor su neophodni”, kazala je ona.

Istakla je da je najbolje da se ne izlažu suncu od 10 do 17 sati.

Ona je kazala da oni koji se vakcinišu na tokom vrelih ljetnjih dana moraju sa sobom imati vodu, šešir, obući se adekvatno, a najbolje bi bilo da zakažu imunizaciju i na taj način izbjegnu čekanje u redovima.

”Nakon vakcinacije moraju sebi obezbijediti adekvatan period odmora zbog toga što znamo da vakcine imaju neželjena dejstva i nije poželjno da osoba koja ima neželjena dejstva vakcine sebe izlaže ekstremnim uslovima bilo koje vrste, pa naravno i visokim temperaturama.Ona je kazala da se sunčanica i toplotni udar liječe unosom tečnosti i soli i hlađenjem tijela.

Izvor: Rtcg