Dijaspora od ključne važnosti za brži ulazak Crne Gore u Evrospku uniju (video)

Dijaspora ima izuzetno važnu ulogu na putu ispunjavanja vanjsko-političkog prioriteta Crne Gore, odnosno članstva naše zemlje u EU, te je u tom pravcu neophodna još intezivnija saradnja sa njom, poručeno je na dašanjem okruglom stolu “Uloga dijaspore Crne Gore u procesu evropskih integracija”.

Otvarajući ovaj okrugli sto, predsjednik Opštine, Petar Smolović, kazao je da je govoriti o crnogorskoj dijaspori isto kao govoriti o još jednoj Crnoj Gori, koja pretežno živi u zemljama EU, čijem članstvu  i težimo.

„Kada je u pitanju pozicija nas iz Opštine Bijelo Polje, mi smo otvoreni za saradnju sa dijasporom i prepoznajemo značaj koji ona ima. Ne samo u pogledu kapitala koji u velikoj mjeri dijaspora vraća u domovinu, već i kroz saradnju i razmjenu iskustava. Ja sam prvi spreman da prihvatim dobre politike koje se tiču lokalnih zajednica od vas koji živite u zemljama EU, ali i sve dobre politike država poput Švajcarske, Norveške, Amerike i drugih razvijenih zemlja“, kazao je Smolović.

On je napomenuo i da se u EU sve više pitanja rješava na lokalnom i regionalnom nivou, jer je to nivo koji je najbliži potrebama građana.

„Zato smatram da lokalne vlasti imaju prvu i glavnu ulogu u procesu razvoja i poboljšanja životnog standarda kojem težimo, a osjećaj Evrope i evropskog načina života leži upravo u lokalnim i regionalnim razlikama, koje su u Crnoj Gori takođe prisutne, ali i u njihovoj saradnji“, zaključio je prvi čovjek bjelopoljske Opštine.

Da dijaspora kroz različite vidove podrške treba da pomogne i ubrza put Crne Gore ka Evropskoj uniji, mišljenja je i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljincima, koja je i orgnizovala ovaj okrugli sto u okviru manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika”, Seid Hadžić.

“Naša dijaspora koja živi u zemljama članicma EU, svojim intelektualnim i administrativnim potencijalom, u stanju je da podigne nivo pozitivnih informacija o Crnoj Gori, što bi u krajnjem podiglo i rejtnig naše zemlje kod institucija EU, koje odlučuju o našem evropskom putu. Takođe, dijaspora, kroz lične primjere, treba da pripremi naše ljude za život pod dejstvom zakonodavstva EU. Zato pozivamo sva udruženja, asocijacije, ali i pojedince da nam pomognu na ovom putu“, kazao je Hadžić.

I predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Miodrag Lekić, ukazao je na značajnu ulogu dijaspore u procesu EU interagcija, ističući da je ona već integrisana, te da zato treba da sugeriše, inicira, kritikuje..

Lekić je naglasio i da smo, iako kao društvo značajno podijeljeni, saglasni po pitanju članstav Crne Gore u Evropskoj uniji.

„Međutim, to ne znači da počinje bajka, ali to opredjeljenje je itekako značajno.Takođe,  taj proces pristupanja je jednako značajan kao i članstvo, jer se faktički približavamo vrijednostima i učimo poštavnju demokratskih pravila, to mora biti naša  osnovna orjentacija“, kazao je Lekić.

On je istakao i da stvar približavanja Crne Gore Evropskoj uniji nije samo u tome što ćemo naći spretne pregovarače, jer oni, kako navodi, ne mogu prikriti naše slabosti.

„Proces evropskih integracija je domaći zadatak koji nije samo stvar državnih instutucija, iako je jasna adresa od strane EU koje je odgovoran i ko je partner za proces EU, a  to je Vlada. Međutim, čitavo društvo je bitno, nevladin sektor, asocijacije, udruženja i naravno dijaspora, jer su oni preteča integracije, oni su već integrisani, oni treba da sugerišu, iniciraju, kritikiju, jer se sa distance bolje vidi naša stvarnost“, podvukao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

Da je dijaspora najbolji predstavnik Crne Gore, ne samo u Evropi, već i u svijetu, potvrdila je i prof. dr Gordana Đurović, koja je kazala da je ovo vrijeme jačanja veza i saradnje, jer dijaspora nije iskorišćena u punom kapacitetu.

Đurović je istakla i da već 20 godina traje naš pregovarački  proces, ali da se čini, da smo tek danas svjesni koliko je on važan.

„To je naše političko strateško opredjeljenje, za koje vjerujem da ćemo ga ostvariti, a čini mi se da nije toliko važno kada, u odnosu na to,  kako. Dosta smo postigli i uvijek se trebamo podsjetiti da ovu evropsku integraciju radimo prvenstveno zbog sebe, a ne zbog toga da nam neko iz adminstracije u Briselu kaže da smo dobro uradili zadatak“, kazala je Đurović na okruglom stolu u Bijelom Polju.

Ona je naglasila da je Evropska unija zajednica vrijednosti kojima i mi težimo, a to je vladavina prava, suživot, multikulturalanost, multikonfesionalnost, prostor za sve nas.

„Posebno raduje taj optimizam koji imaju naši građani kada je u pitanju članstvo Crne Gore u EU, to moramo čuvati, to je potvrda da kao društvo i zajednica vjerujemo u te vrijednosti i da vjerujemo da Crna Gora, ne samo da bi bila bezbjednija i stabilnija, već i prosperitetnija“, podvukla je prof. dr Đurović.

Kazala je i da Evropska unija nije keš mašina za ispostavljanje novca za naše infrastrukturne projekte, ali da jeste važna, i da što više treba koristi evropska sredstva.

„Do nas je da pripremimo dobre projekte i da se uvezujemo,a dijaspora može pomoći u tome. Takođe, mislim da bi dijasporu tebalo integrisati u Komunikacionu strategiju o saradnji i dijalogu građana o EU, jer dijaspora nije samo partner, već je i multiplikator, interna i eksterna javnost“, dodala je ona.

Đurović je poručila i da se nada da ćemo, između ostalog, i uz podršku EU i dijaspore, lakše preborditi i četvrti talas korona virusa.

„Nadam se da ćemo naučiti da živimo sa izazovima, iako smo u trostrukoj krizi - ekonomskoj, zdravstvenoj i onoj izazvanoj političkom tranzicijom,  da ćemo uspjeti da razgovaramo više, jer  imamo samo jednu državu, samo jednu maticu, a to nam je Crna Gora“, zaključila je prof. dr Đurović.

Zamjenik glavne pregovaračice Crne Gore sa Evropskom unijom, Marko Mrdak, kazao je na današnjem okruglom stolu da je dijaspora najsnažniji mehanizam moći koji država može da ima i neizostavan element u pravcu ispunjavanja našeg vanjsko-političkog prioriteta, odnosno članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

„Epicentar saradnje između dijapsore i Uprave za sardnju sa dijasporom, bio je na ekonomskoj i kulturnoj diplomatiji, ali treba da razmislimo koji su to kapaciteti i potencijali koje ima naša dijapsora, uvažavajući status naših iseljenika u državama članicma EU, kako bi iskoristili tu ekspertizu i kontakte i stavili ih u funkciju pregovaračkog procesa. To nam je potrebno, kako bi našoj administarciji dali znanja i vještine koje je nedostaju, a sve ne bi li na brži način vodili pregovaračke procese“, saopštio je Mrdak.

Enver Korać iz Luksembruga, inače član Savjeta za dijasporu, kazao je da su državljani Crne Gore zastupljeni su svim sferama društva te zemlje, te da mnogi službenici u Luksemburgu čak misle da je Crna Gora već članica EU.

„To ne treba tumačiti kao neznanje, već potvrdu da imamo jako razvijenu zemlju i da nam je mjesto u Evropskoj uniji“, rekao je Korać, poručujući da dijaspora jeste najveći ambasador CG.

Šef kancelarije za EU fondove u Opštini Bijelo Polje,  Goran Prebiračević, ukazao je na važnost sredstava iz EU fondova, koja treba iskoristiti.

„Opština Bijelo Polje je u proteklom periodu uspjela da apsorbuje preko 8 miliona eura evropskih sredstva, kroz infrastrukturne projekte, pekogranične programe, bilatertalne programe. Takođe, postoje i konkursi koji pružaju šansu da radimo sa zemljama EU i tu vidimo šansu naše dijaspore“, istakao je Prebiračević.

 

 

 

Autroka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić