Neobični uzročnici bolova u leđima

Stari dušek, neudobna stolica na poslu, loša forma i stres česti su uzročnici bolova u leđima. Ali postoje i neki, prilično neobični, razlozi zašto vas bole leđa.

Dr Gbolahan Okubadejo, ortopedski hirurg iz Njujorka, navodi nekoliko iznenađujućih uzročnika bolova u leđima.

Dehidratacija

„Kada ste dehidrirani, kičmeni diskovi gube vodu i vaša kičma je u problemu“, kaže dr Okubadejo i dodaje:

„Da biste to spriječili pijte dosta vode i ograničite pića sa kofeinom, koja dehidriraju“.

Pušenje

Treba vam još jedan razlog da prestanete da pušite?

„Negativni efekti pušenja nisu ograničeni samo na pluća. Pušenje može da izazove upalu i oštećenje ligamenata i mišića u predjelu kičme, a sve to može da dovede do bolova u leđima“, kaže dr Okubadejo.

U stvari, skoro 37 odsto pušača prijavilo je bolove u leđima, u poređenju sa 23,5 odsto nepušača, prema studiji iz septembra 2016, piše Live Strong.

„Nikotin takođe može da promijeni veličinu krvnih sudova i sposobnost tijela da se prilagodi bolu, jer kada nikotin uđe u krvotok, on smanjuje zarastanje i inhibira regeneraciju ćelija unutar kičmenih diskova“, objašnjava dr Okubadejo.

Pušenje takođe smanjuje protok krvi, a samim tim i esencijalne hranljive materije, do diskova, za koje kaže da može da pouzrokuje njihovo prijevremeno starenje i dodatno doprinese bolovima u leđima.

Torba ili novčanik

Uvijek držite novčanik u zadnjem džepu? Ovo je možda razlog zašto vas bole leđa.

„Strukturne neravnoteže u kičmenom stubu mogu nastati kada sjednete na novčanik.Tada vam je jedna strana tijela iznenada viša od druge“, kaže dr Okubadejo.

Doktor dalje objašnjava da nepravilno pozicioniranje dodatno opterećuje donji dio kičme, što može da dovede do bolova u donjem dijelu leđa i utrnulosti, objašnjava on.

„Isto važi i za nošenje teške torbe na jednom ramenu. Ovo takođe može da izazove nagib vrata i kičme koji može da prouzrokuje bolove u leđima“, kaže dr Okubadejo.

Odjeća

Ono što nosite moglo bi takođe da bude uzrok bolova u leđima

Uske farmerke bile su među prvih pet uzročnika, kada je odjeća u pitanju, koji su doprinijeli bolovima u leđima, prema istraživanju potrošača iz Britanskog udruženja kiropraktičara iz 2017. godine.

„Uske farmerke sužavaju lagane pokrete u koljenima i bokovima i utiču na način na koji postavljamo svoje tijelo“, kaže dr Okubadejo.

A loše držanje ima važnu ulogu kada su u pitanju bolovi u leđima jer prisiljava kičmu i mišiće leđa da se naprežu kako bi vas držali u neprirodnim položajima.

Obuća

Sigurno ste bar nekada osjetili vas leđa bole nakon noći provedene u cipelama sa visokom potpeticama.

Potpetice mijenjaju način na koji hodate prisiljavajući vas da nagnete karlicu i gurnete zadnjicu napred, što hiper-lučno savija kičmu, kaže dr Okubadejo.

„U teškim slučajevima ovo može da izazove išijas kod onih koji provode mnogo vremena hodajući u visokim potpeticama“, dodaje on.

Telefon

Neprestano naginjanje ka napred može da bude razlog zašto vas bole leđa, jer loše držanje može da izazove napetost u vratu, ramenima i leđima.

„Neprestano savijanje glave da biste gledali dolje u ​​telefon komprimuje i zateže mišiće i tetive u prednjoj strukturi vrata“, kaže dr Okubadejo i dodaje:

„Ovo stvara neravnotežu i rezultira smanjenom pokretljivošću, bolovima u ramenima i vratu, formiranjem zakrivljenosti u gornjem dijelu leđa, pa čak i glavoboljama“.

 

 

Izvor i foto:CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić