Za njega su godine samo broj: Ovaj 81 - godišnjak uči trikove na skejtu, pomažu mu protiv demencije

Jošio Kinošita je dokazao da su godine samo broj, i da bez obzira na njih možete da stanete na crtu mladima u nekim vještinama koje su svojstvene njima.

Ovaj 81-godišnjak iz Japana gotovo svako jutro se može vidjeti na skejterskim rampama u svojoj rodnoj Osaki kako prikuplja savjete od daleko mlađih skejtera o novim trikovima koje je zacrtao da savlada.

"Svi su oni moji učitelji", kazao je Kinošita koji iako je u penziji, radi pola radnog vremena kao redar u zoni za parkiranje bicikala. Tokom radnog vijeka bio je tehničar razvoja prodaje.

Kinošita je prvi put stao na skejt prije samo dvije godine, kada je kupio dasku koju je primjetio na pijaci na kojoj se prodaju predmeti nađeni na željeznici.

Skejtbord od 800 jena (7,15 dolara) bio je podstrek za drugu kupovinu koja je promijenila život japanskog penzionera.

U rustičnom okruženju u društvu koje ima najstariju populaciju na svijetu, u kojem se očekuje da će do 2050. godine više od 35 odsto stanovnika imati 65 i više godina, Kinošiti je skejtbord zaista bio od pomoći u strategiji strategiji za zaustavljanje demencije.

"To je sport sa osjećajem napetosti“, napomenuo je. "Skejt zaista poboljšava sposobnost razmišljanja".

"Za (stare) ljude poput mene koji pokušavaju da nauče nove stvari, ako to ne praktikujemo svaki dan malo po malo, zaboravićemo kako to učiniti odmah“, napomenuo je.

"Zato mislim da moram da dolazim ovdje i vježbam svaki dan."

Kinošita, koji ima dvoje djece i dvoje unuka, pomenuo je da je sa strahopoštovanjem gledao skejtere na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sve tri osvajačice medalja u takmičenju za skejtbord u ženskoj kategoriji bile su njihove tinejdžerke, zajedno sa osvajačicom zlatne medalje, 13-godišnjom Momidži Nišiom.

"Zaista su nevjerovatni", rekao je Kinošita. "Iskreno, ne mogu da pobijedim ni ovu petogodišnju ili četvorogodišnju djecu. To je sigurno."

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković