Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Više od 80 odsto osoba, koje su od 1. maja ove godine do danas preminule usljed posljedica Kovid 19 infekcije, bilo je nevakcinisano, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ). Kako dodaju svi preminuli koji su imali manje od 40 godina su bili nevakcinisani.

Kako su naveli iz IJZ-a, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani.

Te informacije, kako su dodali, prate svjetski trend letalnih ishoda i bolničkog liječenja među neimunizovanim stanovnicima.

“Svi preminuli koji su imali manje od 40 godina su bili nevakcinisani. Najviše preminulih je u starosnim grupama od 70 do 79 godine”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su poručili da je zbog toga važno da građani Crne Gore, koji se nijesu vakcinisali, više ni čas ne odlažu odluku o zaštiti ličnih života.

Oni su podsjetili da je Ministarstvo zdravlja obezbijedilo više od milion doza vakcina.

Iz IJZ-a su naveli da to praktično znači da je Crna Gora omogućila svakom kandidatu za vakcinu da je dobije blagovremeno bez zakazivanja i čekanja i uz mogućnost da bira kojom će se vakcinom imunizovati.

“Ukoliko se razbolite od korone i budete u bolnici, najveća pomoć ljekarima u borbi za spas vašeg života biće imunitet koji je ojačan vakcinacijom”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori oporavljeno 98,5 odsto.

“Uspješnost liječenja i oporavka u Crnoj Gori je otprilike na nivou Slovenije, gdje je letalitet takođe 1,5 odsto, a bolji je nego u Hrvatskoj gdje iznosi oko dva odsto”, rekli su iz IJZ-a.

Izvor:rtcg