Vlada da više pažnje obrati na OSI

Povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva Vladu Crne Gore, ali i druge nadležne institucije, da sa više pažnje i senzibiliteta adresiraju položaj osoba sa invaliditetom, a posebno imajući u vidu da je pandemija korona virusa dodatno marginalizovana ovu društvenu grupu.

Iz te NVO navode da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom borba za prava u post-korona eri, a čini se, kažu, da značaj te borbe u Crnoj Gori još nije prepoznat.

"UN Izvještaj o brzoj procjeni socijalnog uticaja pandemije COVID19 u Crnoj Gori ukazuje da su osobe s invaliditetom u veoma teškom socio-ekonomskom položaju i jedna od grupa koja je najizloženija diskriminaciji, ali i siromaštvu. U Izvještaju se, između ostalog, navodi: 'Mnogi ispitanici/ispitanice u prethodnom periodu nijesu imali posao, niti su uspijevali da ga nađu, pa su skoro i ostajali bez prihoda. Na ekonomski aspekt je uticalo i povećanje cijena životnih namirnica i troškova komunalija i struje (---), pa su se samim tim uvećali i troškovi života, kao i ukidanje ili nemogućnost ostvarivanja nekih od prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite.' Izvještaj EK za Crnu Goru za 2021. godinu konstatuje da su pandemija korone i prateća kriza dodatno pogoršali situaciju osoba sa invaliditetom „u odnosu na mobilnost, pristupačnost javnim uslugama i informacijama, zapošljavanje, zdravlje i obrazovanje'", navode iz CGO.

Iz CGO dodaju da uprkos očigledno narušenim uslovima života OSI, crnogorski građani i građanke, kroz novembarski CG Puls CGO-a i agencije Damar, ocjenjuju da Vladi Crne Gore osobe sa invaliditetom nijesu bile u fokusu, osim skoro simboličnih 1%.

Ipak, dodaj da to ne znači nužno da Vlada i nadležni organi nisu ništa radili u oblasti afirmacije prava osoba sa invaliditetom, ali kažu, da znači da ti napori nijesu bili prioritetni niti da su od strane građana i građanki prepoznati kao oni koji poboljšavaju položaj OSI.

Ističu da je za borbu za ravnopravan položaj osoba sa invaliditetom i samostalan život u zajednici bitna percepcija javnosti, posebno, kako kažu, zato što je dugo bila oblikovana medicinskim i milosrdnim modelom posmatranja invaliditeta.

"Po nalazima istraživanja CGO-a iz 2020. o stavovima prema OSI, prve asocijacije građana i građanki na invaliditet i osobe sa invaliditetom bile su da su to osobe kojima je potrebna pomoć, koje ne mogu da funkcionišu same, sažaljenje, tuga, smetnje u razvoju, itd. Ovo su izrazi nepravilnog razumijevanja osoba sa invaliditetom i njihovog položaja, a njima se pojačavaju diskriminacija i umnožavaju efekti barijera i prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju", navodi se u saopštenju.

CGO cijeni da je potrebno vratiti fokus na grupe koje su u produženom dejstvu diskriminacije i koje su najpogođenije krizom korona virusa, a tu su među najugroženijima nesumnjivo osobe sa invaliditetom.

Izvor: Rtcg