Sirija: Šest civila stradalo u raketnom napadu

Najmanje šest civila stradalo je i osam je povrijeđeno u raketnom napadu u Alepu, na sjeveru Sirije, provinciji pod kontrolom snaga predsjednika Bašara el Asada, javila je sirijska agencija Sana.

"U raketnom napadu terorista pogođene su dvije četvrti Alepa", dodala je agencija koja teroristima naziva pripadnike raznih džihadističkih grupa, kao i pobunjenike. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je vijest o napadu dodajući da su džihadisti ispalili rakete na istok Alepa.

Džihadisti grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide, prisutni su na zapadu provincije Alep, koja se graniči sa provincijom Idlib, koja je posljednje uporište te grupe.

Snage sirijske Vlade i Rusije od kraja aprila su pojačale bombardovanje juga Idliba, uprkos septembarskom dogovoru Turske i Rusije o stvaranju "tampon zone" u Idlibu.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji.

Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011., a tokom godina je postajao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.

Izvor:AntenaM