Epidemija ebole proglašena međunarodnom zdravstvenom krizom

Epidemija ebole proglašena međunarodnom zdravstvenom krizom

Smrtonosna epidemija ebole u Kongu proglašena je međunarodnom zdravstvenom krizom, objavila je  Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nakon što se virus ove sedmice proširio na grad od dva miliona ljudi.

Stručni odbor SZO je tri puta odbio da savjetuje agenciju Ujedinjenih nacija za zdravstvo da sačini deklaraciju za epidemiju, za koju su drugi stručnjaci tvrdili da je odavno ispunila uslove za proglašenje.

Više od 1,6 hiljada ljudi umrlo je od avgusta u drugoj najsmrtonosnijoj epidemiji ebole u istoriji, koja se odvija u regionu opisanom kao ratna zona, prenosi AP.

Ove sedmice potvrđen je prvi slučaj ebole u Gomi, glavnoj regionalnoj raskrsnici u sjeveroistočnom Kongu s međunarodnim aerodromom na granici sa Ruandom.

Deklaracija o globalnoj zdravstvenoj krizi često donosi veću međunarodnu pažnju i pomoć, i ovo je peta takva deklaracija u istoriji. Prethodne hitne situacije proglašene su za razarajuću epidemiju ebole u zapadnoj Africi od 2014. do 2016. godine koja je odnijela više od 11 hiljada života.

 

 

Izvor:MINA