Tragično poginuo naučnik poznat i kao "leteći čovjek"

Anđelo Grubišić (38), britanski inženjer astronautike, poginuo je prilikom testiranja letećeg odijela kojeg je sam dizajnirao. Grubišić je poginuo u utorak prilikom bejs džampinga u Saudijskoj Arabiji nekoliko nedjelja nakon što ga je Britanska padobranska asocijacija proglasila šampionom letjenja u letačkom odijelu.

Talentovani naučnik je predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odijelima u Univerzitetu u Sautemptonu gdje je predavao astronautiku, prenosi "Dejli mejl".

Prethodno je radio i na pogonima za letjelice u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA) i Američkoj svemirskoj agenciji (NASA). 2015. je pokrenuo "Projekat Ikarus" i dizajnirao letačka odijela, kao i odijela na mlazni pogon, koja su rušila rekorde, dok je istovremeno radio na unapređenju njihove bezbjednosti.

U izjavi za "BBC" njegova porodica je rekla: "Anđelo je izgubio život radeći ono što je najviše volio, skakao u letačkom odijelu, a mi želimo da obezbijedimo da cio svijet zna za njegova dostignuća i ambicije budu poznati svijetu i da slavimo to kako je obiljeležio naše živote. Anđelo je zarobio srca i umove svih ljudi koji su imali privilegiju da rade sa njim".

 

 

Izvor:RTCG