Zaustavićemo napade Irana

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na sastanku u Sočiju da je Iran u posljednjim nedjeljama dramatično pojačao svoju agresiju protiv Izraela.

Netanjahu je otputovao u četvrtak u Soči na Crnom moru da diskutuje uglavnom o vojnoj koordinaciji između Moskve i Jerusalima i izraelskim naporima da spriječi učvršćivanje Teherana u susjednoj Siriji.

"Bezbjednosna koordinacija između nas je uvijek važna, ali je posebno važna u ovo vrijeme, jer je prošlog mjeseca došlo do naglog povećanja broja iranskih pokušaja da se napadne Izrael iz Sirije i da se postave precizne rakete protiv nas", rekao je Netanjahu na sinoćnjem sastanku, prenose izraelski mediji.

Premijer Izraela je ocijenio da je to prijetnja koja se ne može tolerisati iz perspektive njegove zemlje koja djeluje protiv nje.

Sinoćnji sastanak koji je počeo skoro tri sata kasnije nego što je bilo planirano, jer je Putin bio u Dagestanu na obilježavanju 20. godišnjice građanskog rata je 13. sastanak dvojice lidera od novembra 2015. godine.

Netanjahu je otputovao u Rusiju manje od nedjelju dana prije parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra i hvalio bilateralne odnose s Rusjom, ocijenivši da nikada nijesu bili bolji.

Netanjahu, koji je i ministar odbrane Izraela, sastao se sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom s kojim je razgovarao o bezbjednosti i održavanju slobodne akcije izraelske vojske, uključujući vazduhoplovne snage suočene s iranskim naporima da se učvrste u regionu protiv Izraela, kako je rekao.

Izvor: RTCG