Erdogan odbio američki poziv na primirje u Siriji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbio je poziv Sjedinjenih Država za hitnim primirjem na sjeveru Sirije.Komentari Erdogana dolaze uoči posjete Turskoj potpredsjednika SAD-a i američkog državnog sekretara, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na svoj sajtu.

Turska je pokrenula ofanzivu namijenjenu protjerivanju kurdskih trupa nakon što se njihov glavni saveznik, SAD, povukao.

Rusija, koja podržava Siriju, saopštila je da sprečava sukobe između turskih i sirijskih snaga, koje su se sada doselile u to područje nakon dogovora s Kurdima.

Turska smatra elemente sirijskih Demokratskih snaga koje predvode Kurdi (SDF) terorističkom organizacijom i žele ih odgurnuti iz pograničnog područja.

Ankara takođe kaže da želi stvoriti "sigurnu zonu" koja se pruža oko 30 kilometara u Siriju kako bi doselila do dva miliona sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Međutim, sirijske snage, koje podržava Rusija, napredovale su na sjever vikendom nakon dogovora s Kurdima kako bi pokušali da obuzdaju tursku operaciju.

U jeku pritisaka na njega da obustavi ofanzivu u Siriji koja je danas ušla u osmi dan, Erdogan je rekao da sirijski kurdski borci moraju da napuste pograničnu zonu na sjeveroistoku Sirije do večeras da bi Turska zaustavila svoju vojnu ofanzivu, prenosi agencija Beta.

Erdogan je jasno rekao da Turska neće da popusti pod pritiscima i da će nastaviti vojnu operaciju dok turske snage ne uđu unutar Sirije 30 do 35 kilometara

.On je takođe pozvao svijet da podrži tursku borbu protiv kurdskih boraca u Siriji koje smatra "teroristima" zbog veza sa pobunom Kurda unutar Turske.

Cilj turske ofanzive je stvaranje "bezbjednosne zone" širine tridesetak kilometara duž granice, kako bi se Turska razdvojila od zona u Siriji pod kontrolom kurdskih snaga.

"Naš predlog je da odmah, večeras, svi teroristi polože oružje i opremu, unište sva svoja utvrđenja i povuku se iz bezbednosne zone koju smo odredili", rekao je Erdogan, prenosi Frans pres.

On je rekao da će, kada se utvrdi da je to urađeno od grada Minbedža do granice Iraka, biti završena turska operacija nazvana "Izvor mira", koja je po njegovim rečima usmerena samo na "teroriste"..

 

IZVOR:RTCG