Sukobi nastavljeni, 51 osoba uhapšena

Tokom demonstracija u Kataloniji, poslije zatvorskih presuda za separatističke katalonske vođe, uhapšena je 51 osoba, saopštila je španska vlada.

Sukobi demonstranata i policije u Barseloni izbili su drugo veče zaredom, a u Španiji je pokrenuta istraga o grupi aktivista koji su organizovali proteste zbog osuđujućih presuda liderim katalonskih separatista.

U Barseloni demonstranti su pjevali katalonsku himnu i uzvikivali "Ulice će uvijek biti naše" i "Nezavisnost", a špansku policiju su nazivali "okupacionim snagama", pozivajući je da napusti Kataloniju.

Učesnici protesta su napravili improvizovane barikade uz pomoć kontejnera za đubre, ograda i gomila kartona koje su palili, prenosi AP.

Malobrojni pripadnici policije za suzbijanje nereda, ušli su među demonstrante sa štitovima i udarali ih palicama.

Policajci su demonstrante udarali uglavnom po nogama i ispaljivali pjenasti gas kako bi ih rastjerali.

Sukoba je bilo i u Đironi, Ljeidi i Taragoni, kao i u manjim gradovima širom Katalonije.

Većina protesta održana je na poziv preko interneta Cunami demokrata, liberalne labave grupe bez lidera koja koristi šifrovane aplikacije za razmjenu poruka da bi pozvala na mirnu neposlušnost.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio ja da vlasti sprovode istragu protiv te grupe.

Stotine putnika zadržane su danas na aerodromu Prat u Barseloni, nakon što je otkazano još 45 letova zbog protesta katalonskih separatista.

Drugi najveći aerodrom u zemlji je glavno poprište protesta, gdje se okupljaju hiljade ljudi demonstranata.

Najmanje 170 osoba, među kojima 40 policajaca, povređeno je juče u sukobima učesnika protesta i pripadnika policijske jedinice za razbijanje demonstracija kod međunarodnog aerodroma u Barseloni i u drugim mjestima u Kataloniji.

 

izvor:rtcg