Merkel već devet godina u vrhu

Njemačka kancelarka Angela Merkel imenovana je za najmoćniju ženu na svijetu za 2019. godinu u godišnjem izvještaju Forbesove liste.Svake godine, Forbes pravi listu najuticajnijih ženskih lidera širom svijeta u politici, ekonomiji i zabavi.

Merkel se u samom vrhu nalazi već devet godina, a Forbes je pohvalio kancelarku zbog svoje rezervisanosti i politici prema izbjeglicama, koja se razlikuje od one koju vodi američki predsjednik Donald Tramp.

Na drugom mjestu ove godine nalazi se Kristin Lagard, nova predsjednica Evropske centralne banke, koja je prethodno obavljala posao direktorice MMF-a.

Lagard je na prošlogodišnjoj listi bila tek 22.Iza nje je Nensi Pelosi, prva žena koja je na poziciji predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Pelosi je u septembru saopštila da je zvanično pokrenuta istraga o opozivu predsjednika Trampa, nakon optužbi da je zloupotrijebio svoju funkciju.

Na 100. mjestu nalazi se mlada švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koju je magazin "Time" juče proglasio za ličnost godine.

Na listi su još, između ostalih, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, Melinda Gejts, Opra Vinfri.

 

Izvor:klix.ba