Ne zaboraviti mračnu stranu istorije

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin, sa centralne ceremonije Svjetskog foruma o Holokaustu koja se održava u Jerusalimu, poručio je da mračna strana istorije nikada ne smije da se zaboravi, a liderima država zahvalio se na solidarnosti i na tome što podržavaju sjećanje na Holokaust.

"U ime jevrejskog naroda želim da se zahvalim na solidarnosti sa jevrejskim narodom, na tome što nas i dalje podržavate u sjećanju na Holokaust.

Što vjerujete u slobodu ljudskih bića. Holokaust je bilo sistematsko ubijanje Jevreja. Nacisti su pokušali da istrijebe cijeli jevrejski narod.

Ovdje smo se skupili da odamo počast žrtvama. Sjećamo se herojskog otpora Jevreja u nemogućim uslovima, sačuvali su svoje dostojanstvo u nemogućim uslovima", poručio je Rivlin.On je poručio da su države koje su došlje da pomognu Jevrejima, zakasnile, ali kaže da su ipak došle i okončale rat.

"Da te države nijesu sarađivale, onda bi fašizam pobijedio, zamislite u kakvom bi svijetu živjeli," rekao je Rivlin, dodajući da svijet slavi što nije tako.

"Imamo obavezu da se skupimo i borimo se za prave vrijednosti, da stopiramo mržnju prema drugim ljudima", naveo je on.

Antisemitizam je bolest koja uništava mnoga društva i države, nije to samo uništenje Jevreja, istakao je on.

"Izrael nije kompenzacija za Holokaust, Izrael nije stvoren zbog Holokausta, Izrael je dom Jevreja , mi smo tu rođeni, uvjek smo bili tu i samo smo se vratili u našuu državu.

Izrael je jaka demokratska država i imamo mnogo prijateja širom svijeta, sa kojima se borimo protiv mržnje protiv ljudi", naveo je Rivlin.

On kaže da je antisemitizam bolest, hronična bolest, koja se ne mijenja, ali su se, akko akže. promijenili ljudi, i dodao da će Jevreji zaštiti sami sebe.

Jevrejski narod može samo da živi u demokratiji i mi ćemo tako i nastaviti da živimo, poručio je on.

 

Izvor:rtcg