Povećan broj ljekara na Hitrou zbog virusa

U Velikoj Britaniji nije registrovan nijedan slučaj infekcije novim "koronavirusom", ali je pojačano prisustvo ljekara na londonskom aerodromu Hitrou, saopšteno je posle "kriznog sastanka" Vlade o toj epidemiji.

"Opasnost za građane u Velikoj Britaniji je mala, ali je moguće da bude slučajeva infekcije", izjavio je načelnik britanske Zdravstvene službe Engleske Kris Viti i dodao da je država dobro pripremljena.

Ukupno je u Velikoj Britaniji registrovano 14 osoba sa simptomima sličnim oboljevanju od novog virusa, ali su analize pokazale da nijesu oboljele od njega.Grupa ljekara od danas je na londonskom međunarodnom aerodromu Hitrou.

Ljekari će posebno obratiti pažnju na tri nedjeljna direktna leta izmedju Londona i Vuhana, kineskog grada gdje se pojavio virus.

Prema posljednjem bilansu, od novog virusa je umrlo 26 ljudi, a 830 je zaraženo.

Novi "koronavirus" je izvazao zabrinutost jer je sličan virusu SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom).U epidemiji SARS-a 2003. godine u Kini i još 16 azijskih zemalja prijavljena je smrt 774 ljudi, a novih slučajeva obolijevanja ljudi nije bilo od 2004. godine.

Izvor:beta